Όταν το παιδί σου ήταν μωρό, η εύκολη απάντηση στην ερώτηση «Μαμά, πως γίνονται τα μωρά;» ήταν πως τα φέρνει ο πελαργός. Τα χρόνια όμως περνούν και το παιδί φτάνει στην εφηβεία. Τώρα τι θα απαντήσεις; Ήρθε η ώρα λοιπόν να συζητήσεις με το παιδί σου για τη σεξουαλικότητα.

Σίγουρα πρόκειται για ένα θέμα συζήτησης που δυσκολεύει τόσο τους γονείς, όσο και τα ίδια τα παιδιά. Από τη μία οι γονείς προσπαθούν να τους μεταφέρουν με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο τα θέματα σεξουαλικότητας και από την άλλη οι έφηβοι αποφεύγουν τέτοιου είδους συζητήσεις και αντιδρούν είτε λόγω ντροπής είτε λόγω αδιαφορίας.

Τα παιδιά θεωρούν πως οποιαδήποτε παρέμβαση των γονέων στον τομέα αυτό είναι επιθετική και δυσάρεστη . Ίσως λοιπόν να είναι καλύτερα να γίνεται αυτή η συζήτηση πριν από την εφηβεία ακόμα και αν αυτά δυσκολεύονται να αφομοιώσουν όλες τις πληροφορίες καθώς θα δεχτούν πιο εύκολα μια τέτοιου είδους συνομιλία.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ανησυχείς ιδιαίτερα καθώς το παιδί σου είναι ήδη πληροφορημένο για όλα αυτά τα θέματα είτε π.χ από κάποια εκστρατεία για το aids, είτε μέσω του διαδικτύου, ιδιαίτερα στις μέρες μας που η τεχνολογία έχει σημειώσει ραγδαία ανάπτυξη.

Πρέπει να φροντίζεις όμως ακόμα και με έμμεσο τρόπο να πληροφορείται το παιδί σου γύρω από τέτοιου είδους ζητήματα, όπως για παράδειγμα να αφήσεις τυχαία πάνω στο γραφείο του κάποιο σχετικό άρθρο για τη σεξουαλικότητα.

Σημαντικό είναι να μην ξεχνάς να του υπενθυμίζεις ότι η σεξουαλικότητα είναι μέρος της ζωής και πρέπει να την απολαμβάνουμε και να νιώθουμε ολοκληρωμένοι!

Το παιδί σου θα πρέπει να νιώθει πως μπορεί να συζητήσει αυτά τα θέματα είτε με εσένα  είτε με οποιαδήποτε άλλο πρόσωπο της οικογένειας. Πρέπει να κάνεις το παιδί σου να νιώθει άνετα και όχι αμήχανα.

Βέβαια η πληροφόρηση πρέπει να φτάνει σε συγκεκριμένο σημείο και να προχωράς σε λεπτομέρειες μόνο εάν είσαι σίγουρη πως δεν θα το εκλάβει ως παρέμβαση στην προσωπική του ζωή.