Συσκευές με ήχο, που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν το μωρό να κοιμηθεί, είναι δημοφιλείς σε πολλούς γονείς, αλλά –σύμφωνα με μία νέα μελέτη- θα μπορούσαν να βλάψουν την ακοή των βρεφων.

Ερευνητές εξέτασαν 14 ευρέως διαθέσιμα μηχανήματα, που παίζουν χαλαρωτικούς ήχους, για ένα άρθρο, που δημοσιεύθηκε πριν από λιγες ημερες στο περιοδικό Pediatrics.

Κατέληξαν, λοιπόν, σύμφωνα με το mother.gr, ότι σε απόσταση 30 εκατοστών, τρεις από τις συσκευές, που παράγουν τέτοιους ήχους, είχαν τέτοια ένταση, που, αν παίζουν όλη τη νύχτα, θα ήταν πιο δυνατά από τα επιτρεπόμενα όρια θορύβου για τους ενήλικες στον χώρο εργασίας!

«Όταν μία τέτοια συσκευή χρησιμοποιείται πάρα-πολύ δυνατά ή πολύ κοντά, μπορεί ο ήχος τους να υπερβαίνει τα πρότυπα ασφάλειας και ενδεχομένως να βλάψει την ακοή του βρέφους» υποστήριξε ο Δρ Blake Papsin, επικεφαλής ερευνητής και επικεφαλής ωτορινολαρυγγολογίας στο Νοσοκομείο Παίδων του Τορόντο.

Και αυτά τα όρια του ήχου, είναι για τα μικρά παιδιά πολύ χαμηλότερα, καθώς τα αυτιά τους δεν έχουν τις ίδιες… αντοχές με εκείνα των ενηλίκων.

Σε αποστάσεις από 30 εκατοστά μέχρι 1 μέτρο, η μέγιστη ένταση σε όλες τις συσκευές ξεπέρασε το πιο συντηρητικό όριο θορύβου, που συνιστάται για τα βρέφη.

Η μελέτη εξέτασε μόνο την πιθανότητα πρόκλησης βλάβης: κανείς δεν ξέρει πώς οι γονείς χρησιμοποιούν πραγματικά αυτές τις μηχανές, και δεν έχουν υπάρξει μελέτες για την ακοή των βρεφών, που εκτίθενται σε αυτές.

Οι ερευνητές συνιστούν στους γονείς να έχουν όσο πιο χαμηλά γίνεται την ένταση, να τοποθετούν όσο πιο μακριά μπορούν τη συσκευή και να την έχουν σε λειτουργία όσο λιγότερη ώρα μπορούν, προκειμένου να αποφύγουν βλάβες στην ακοή.

Συστάσεις έκαναν και προς τις εταιρείες κατασκευής των συσκευών, λέγοντάς τους να «μειώσουν» τη μέγιστη ένταση και να βάλουν χρονοδιακόπτες, για να σταματούν οι συσκευές.