Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των γυναικών που μένουν έγκυες ενώ έχουν ένα ή και περισσότερα ινομυώματα. Τις περισσότερες φορές η κύηση εξελίσσετε κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα. Σε αυτή τη περίπτωση το ινομύωμα δεν παίζει κανένα ιδιαίτερο ρόλο κατά τη κύηση. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που μπορεί να τη δυσκολέψουν .

Η σημασία των ινομυωμάτων στην κύηση εξαρτάται από το μέγεθος, την εντόπιση και την ταχύτητα ανάπτυξης τους. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα ινομυώματα αυξάνουν σε μέγεθος πράγμα που είναι αποτέλεσμα της πλούσιας παραγωγής οιστρογόνων από τον πλακούντα.

Ανάλογα με τη θέση εντόπισης ενός ινομυώματος μπορεί

α) να προκληθεί αποβολή μίας κύησης,

β) να χρειασθεί να γίνει καισαρική τομή όταν το ινομύωμα εμποδίζει την έξοδο του εμβρύου κολπικώς,

γ) σπανίως μπορεί να χρειαστεί χειρουργική παρέμβαση πριν την ολοκλήρωση της κυήσεως επειδή ένα ινομύωμα πιέζει κάποιο ζωτικό όργανο της γυναίκας και το αποφράζει (ουρητήρα, έντερο, αγγείο).

Σπανιότατα μπορεί ένα ινομύωμα να παρουσιάσει τήξη κατά τη κύηση, οπότε είναι επείγον να αντιμετωπισθεί η γυναίκα χειρουργικά. Είναι πολύ σημαντικό κάθε γυναίκα να γνωρίζει κάνοντας ένα υπερηχογράφημα, πριν μείνει έγκυος, αν έχει ινομύωμα και σε ποια ακριβώς θέση εντοπίζεται αυτό.

Από την Βασιλική Χατζηραφαήλ

Χειρουργός μαιευτήρας-γυναικολόγος-Ρομποτική και Λαπαροσκοπική χειρουργική