Αρχικά, τόσο για το ταξίδι όσο και για τις μετακινήσεις σας στις παραλίες, θα πρέπει να έχετε μαζί μια αρκετά ευρύχωρη τσάντα, μέσα στην οποία θα έχετε όλα τα απαραίτητα για το μικρό σας, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να ψάχνετε παντού. Σας παρουσιάζουμε μια λίστα από τι χρειαστείτε στις παραλίες.

Μαγιό.

Πάνα μαγιό για μωρά: Συνήθως έχουν αδιάβροχη εξωτερική επένδυση, μαλακή, βαμβακερή εσωτερική επένδυση και μαλακό λάστιχο στη μέση και στα πόδια.

Πετσέτα μπάνιου.

Όσο δύσκολο και να είναι το άλλαγμα της πάνας σε εξωτερικό χώρο, προμηθευτείτε με τα κατάλληλα αξεσουάρ, όπως πάνες, πετσέτα για την αλλαγή της πάνας, φορητό γιογιό, σακουλίτσες ειδικές για ταξίδια, μωρομάντηλα.

Για το μωρό: Πιπίλες με τις θήκες τους. Κουβερτούλα πικέ αγκαλιάς.

Μια αλλαξιά ρούχα, όπως σορτς και μπλουζάκι, όταν θα είστε έτοιμοι να φύγετε από την παραλία και αφού το μαγιό του έχει γεμίσει με άμμο. Προτιμήστε ανάλαφρα βαμβακερά ρουχαλάκια, που να σκεπάζουν επαρκώς τα χέρια και τα πόδια του. Πάρτε κι ένα ζακετάκι προληπτικά.

Γυαλιά ηλίου με προστασία στις ακτίνες UV και με ελαστικό λουράκι, που εφαρμόζουν στο κεφαλάκι και μένουν στη θέση τους.

Καπελάκι για την παραλία: Έχετε και ένα δεύτερο καπέλο μαζί σας, γιατί μπορεί το παιδί να χάσει ή να βρέξει το πρώτο. Είναι χρήσιμο να υπάρχουν στο καπέλο λάστιχα ή κορδόνια, για να στερεώνονται πιο σταθερά στο κεφάλι και να μη φεύγουν με τον αέρα, αν και πολλά παιδιά αντιπαθούν αυτόν τον περιορισμό.

Να θυμάστε ότι οι μπαντάνες και τα μαντήλια δεν εξασφαλίζουν προστασία από τον ήλιο στα κοριτσάκια, αφού το προσωπάκι τους μένει εκτεθειμένο.

Σαγιονάρες για μωρά ή παιδιά: Πεδιλάκια, σανδάλια ή ακόμη και κεντητές χαριτωμένες εσπαντρίγες για κοριτσάκια.

Αντιηλιακό για μωρά και παιδιά: Προσέξτε πολύ καλά στην επιλογή του αντιηλιακού και εξετάστε τα συστατικά του. Για τα παιδιά χρησιμοποιούμε αντιηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον SPF 20. Ο υψηλός δείκτης προστασίας καθυστερεί, αλλά δεν εμποδίζει τα εγκαύματα. Ένα αντιηλιακό με δείκτη προστασίας 20 ή υψηλότερο μπορεί να προστατέψει, όμως σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει τη συνεχή έκθεση στον ήλιο.

Να απλώνετε το αντιηλιακό στο παιδί 20 λεπτά περίπου πριν την έκθεσή του στον ήλιο και αργότερα να το ανανεώνετε κάθε 1 με 2 ώρες μετά το μπάνιο και το σκούπισμα. Προγραμματίστε τα μπάνια σας έτσι ώστε να αποφεύγετε την επίσκεψη στην παραλία από τις 11.00 έως τις 16.00. Τα μωρά κάτω των 6 μηνών καλό θα ήταν να μην εκτίθενται καθόλου στον ήλιο.

Εντομοαπωθητική λοσιόν για παιδιά, τζελ για τσιμπήματα από έντομα ή τσούχτρες.

Ένα μικρό θερμός ή ψυγειάκι, για να έχετε συνέχεια άφθονο δροσερό νερό και υγρά, καθώς τα μικρά παιδιά αφυδατώνονται πιο εύκολα.

Αξεσουάρ φαγητού: Φροντίστε να μην καταλαμβάνουν πολύ χώρο και επιλέξτε τα απαραίτητα ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης του παιδιού σας: μπιμπερό για γάλα, ποτηράκι, εκπαιδευτικό ποτήρι, σαλιάρα, παγούρι θερμός, πιάτα, μπολ, παιδικά μαχαιροπίρουνα (σετ φαγητού), δοχείο φαγητού, θερμός φαγητού. Επιλέξτε κάτι ελαφρύ για το μωρό, όπως πολτοποιημένα φρούτα, μπισκοτάκι δημητριακών ή λίγο ψωμί. Αν το μωρό σας είναι μικρό και ακόμη θηλάζετε, τότε το θέμα του φαγητού είναι ακόμη πιο εύκολο, αφού θα χρειαστείτε μόνο ένα ήσυχο σημείο.

Παιχνίδια και αντικείμενα απασχόλησης για την παραλία: Κουβαδάκια, φτυαράκια, πλαστικές φόρμες για σχέδια στην άμμο, ποτιστήρι παραλίας, μπαλίτσες, μπάλα θαλάσσης, στρωματάκι θαλάσσης, μάσκα θαλάσσης. Ακόμα κι αν έχετε μικρό μωρό, χρειάζεται κι αυτό κάποιες ώρες απασχόλησης και ψυχαγωγίας στην παραλία. Πάρτε μαζί το αγαπημένο του αντικείμενο που θα ελκύει την προσοχή του και θα το ευχαριστεί.

Σωσίβιο και μπρατσάκια, ακόμη κι αν έχετε το παιδί στην αγκαλιά σας.

Εάν δεν είστε σίγουροι ότι θα βρείτε χώρο με σκιά ή ομπρέλα, μπορείτε να έχετε τη δική σας ομπρέλα ή μικρή τέντα. Το μωρό θα πρέπει να είναι υπό σκιά και ειδικά αν είναι μικρότερο του ενός έτους, ο χρόνος του στην παραλία, ακόμα και στη σκιά, θα πρέπει να είναι περιορισμένος.