Το νερό δεν είναι μόνο για να πλενόμαστε, αλλά και για να διασκεδάζουμε. Τα παιχνίδια στο νερό ενισχύουν την εξερεύνηση και κρατούν ενεργό το ενδιαφέρον των παιδιών για τη φύση.

Όσο πιο μικρό είναι το παιδί σας, τόσο πιο «μαλακά» πρέπει να εισάγετε στη ζωή του την έννοια μπάνιο στη θάλασσα ή την πισίνα. Ειδικά το πρώτο καλοκαίρι του πρέπει να είστε προετοιμασμένοι πως μπορεί να φοβάται και να κλαίει ασταμάτητα γαντζωμένο στην αγκαλιά σας.

Μπορείτε, όμως, πριν κάνετε τα πρώτα σας βήματα στη θάλασσα ή την πισίνα, σύμφωνα με το mother.gr, να κάνετε μία δοκιμή στο σπίτι. Μία πλαστική, φουσκωτή πισίνα, είναι ό,τι πρέπει για την προπόνησή του και η τιμή της δεν είναι απαγορευτική. Γεμίστε τη, λοιπόν, και ξεκινήστε το παιχνίδι. Ίσως χρειαστεί να την έχετε μαζί σας και στη θάλασσα, στις διακοπές σας, καθώς εκεί αρχικά το μωρό θα αισθάνεται πιο ασφαλές.

Όταν θα βρεθείτε πρώτη φορά σε πισίνα ή παραλία, ξεκινήστε βρέχοντάς του τα πόδια και σιγά-σιγά τα υπόλοιπα μέρη του σώματός του. Μην βουτήξετε κατευθείαν, γιατί η απότομη αλλαγή στη θερμοκρασία του νερού, αλλά και η αίσθηση του νερού επάνω του, θα το τρομάξουν και είναι πολύ πιθανό να του μείνει μία φοβία, την οποία θα «τρομάξετε» να ξεπεράσει.

Καθίστε μαζί του στην ακροθαλασσιά και παίξτε κάποιο από τα αγαπημένα παιχνίδια του.

ΠΟΤΕ μην ξεχνάτε, όμως, και τους κανόνες ασφαλείας.

• συνέχεια θα πρέπει να έχετε σε οπτική επαφή το παιδί

• μην απομακρύνεστε από αυτό (ακόμα κι όταν το βλέπετε) ειδικά όταν είναι βρέφος, ώστε εάν γίνει το παραμικρό να απλώσετε το χέρι σας και να το πιάσετε

• μην κάθεστε με τις ώρες κάτω από τον ήλιο

• πάντοτε να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας

• το καπέλο είναι απαραίτητο αξεσουάρ

• να του δίνετε συχνά νερό, γιατί με την υγρασία της θάλασσας το μυαλό ξεχνιέται, αλλά με τη ζέστη το σώμα αφυδατώνεται

Με το να αφήσετε το παιδί σας να παίζει με το νερό ουσιαστικά ενισχύετε την ανάπτυξη των αισθήσεών του, ενώ το βοηθάτε να εξερευνήσει τον κόσμο, να ανακαλύψει νέα πράγματα, αλλά και να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του. Κι επειδή η χώρας είναι γεμάτη θάλασσα, μην χάσετε την ευκαιρία.