Η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα στη μητέρα και στο μωρό, όπως πρόωρο τοκετό ή ελλειποβαρές έμβρυο. Σύμφωνα όμως με μια νέα έρευνα, μπορεί επίσης να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στις δεξιότητες της σκέψης του παιδιού, οι οποίες είναι πιθανό να επιμείνουν σε μεγαλύτερη ηλικία.

Σε αυτή τη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Neurology, οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης στις μητέρες περίπου 400 ανδρών, οι οποίοι γεννήθηκαν μεταξύ 1934 και 1944 στη Φινλανδία. Οι άντρες εξετάστηκαν αρχικά σε ηλικία 20 ετών και στη συνέχεια σε ηλικία 69 ετών, τόσο στις γλωσσικές, μαθηματικές και συλλογιστικές τους ικανότητες.
Οι άνδρες, ηλικίας 69 ετών, των οποίων οι μητέρες είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σκόραραν τουλάχιστον 4 μονάδες λιγότερο στο τεστ σκέψης, από αυτούς που οι μητέρες τους δεν αντιμετώπιζαν κανένα πρόβλημα με την πίεση τους. Είχαν, επίσης, μεγαλύτερη πτώση στη συνολική γνωστική ικανότητα μετά την ηλικία των 20 ετών.
«Αυτή η μελέτη προστίθεται στην υπάρχουσα βιβλιογραφία, η οποία δείχνει ότι οι επιπτώσεις εξακολουθούν να επιμένουν σε μεγαλύτερη ηλικία» τόνισε χαρακτηριστικά η Katri Raikkonen, μία από τους συγγραφείς της μελέτης του Ινστιτούτου Επιστημών Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.
Παρόλα αυτά, οι ειδικοί εξηγούν ότι οι διαφορές που βρέθηκαν στην κριτική σκέψη των δύο ομάδων που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν ελάχιστες. «Δεν μιλάμε για μια τόσο μεγάλη διαφορά που να σχετίζεται με τη νοητική στέρηση» επισήμανε ο Dr. Peter Bernstein, ειδικός εμβρυολόγος και διευθυντής της περιγεννητικής ασφάλειας στο Montefiore Medical Center στη Νέα Υόρκη, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι οι μετρήσεις έγιναν τις δεκαετίες ΄30 και ΄40, και τόσο η ιατρική όσο και οι ερευνητικές τεχνικές έχουν βελτιωθεί
σημαντικά από τότε.
Ωστόσο, η νέα μελέτη υπενθυμίζει για μία ακόμη φορά τη σημασία της πρόληψης και της αντιμετώπισης της αρτηριακής πίεσης πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. «Αν είσαι υπερτασική, είναι σημαντικό να φροντίσεις τον εαυτό σου και να επιλέξεις τη σωστή στιγμή για να μείνεις έγκυος. Ένα σημαντικό βήμα για να μειώσεις τις επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι να βελτιώσεις την υγεία σου πριν από τη σύλληψη» καταλήγει ο Bernstein.