Πολλές είναι οι τροφές που ένα παιδί δεν θέλει να καταναλώνει, γιατί δεν του αρέσουν. Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, η μετονομασία του φαγητού μπορεί να κάνει θαύματα.

Η μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Δρ Μπράιαν Γουάνσινκ, έδειξε ότι παιδιά ηλικίας τεσσάρων ετών έτρωγαν λαχανικά μόνο στην περίπτωση που οι γονείς τους τα εμφάνιζαν με πρωτότυπες ονομασίες ή ονομασίες από αγαπημένα κινούμενα σχέδια, όπως για παράδειγμα «καρότα ακτίνων Χ» ή «φασόλια σούπερ-δύναμη».

Ύστερα από ένα διάστημα διατροφής με «ξαναβαφτισμένα» φαγητά, τα παιδιά συνέχιζαν να τρώνε κατά μέσο όρο 50% λαχανικών καθημερινά, ακόμα κι όταν οι γονείς είχαν σταματήσει πια να τα ονομάζουν με τα ψευδώνυμα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα μικρά παιδιά σκέφτονται ότι έχει πλάκα να φάνε ένα τέτοιο φαγητό και το κόλπο πιάνει.

Ανάλογες μελέτες που έχουν γίνει, έχουν δείξει ότι στην «παγίδα» πέφτουν και οι ενήλικες. Μια έρευνα σε εστιατόρια έχει διαπιστώσει ότι όταν οι ιδιοκτήτες αλλάζουν τα ονόματα των πιάτων που σερβίρουν και τους δίνουν πρωτότυπα ονόματα, όχι μόνο οι πωλήσεις αυξάνονται κατά 28%, αλλά και η αξιολόγηση της γεύσης των πιάτων από τους πελάτες αυξάνει κατά 12%, παρόλο που δεν έχει αλλάξει τίποτε στο περιεχόμενο στο πιάτου, αλλά μόνο το όνομά του.