Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης, πάνω από το 28% των εφήβων, δηλαδή ένας στους τέσσερις, παραδέχεται ότι έχει αποστείλει διαδικτυακά μια γυμνή φωτογραφία του. Παράλληλα, βρέθηκε ότι όσοι ανήκαν σε αυτό το 28% ήταν πιο πιθανό να είναι σεξουαλικά ενεργοί, με αποτέλεσμα πολλοί ειδικοί να πιστεύουν πως η εν λόγω συμπεριφορά, η οποία στα Αγγλικά περιγράφεται με τον όρο sexting, μπορεί να αποτελέσει έναν αξιόπιστο παράγοντα, ενδεικτικό της σεξουαλικής συμπεριφοράς.

Πιο συγκεκριμένα, ο όρος sexting περιλαμβάνει όχι μόνο την αποστολή γυμνών φωτογραφιών, αλλά και την αποστολή γραπτών μηνυμάτων σεξουαλικού περιεχομένου. Στη συγκεκριμένη μελέτη, ωστόσο, ο ορισμός του sexting περιορίζεται στην αποστολή γυμνών φωτογραφιών.

Στη μελέτη συμμετείχαν 948 μαθητές που φοιτούσαν σε δημόσιο λύκειο, οι οποίοι ρωτήθηκαν εάν είχαν οι ίδιοι στείλει γυμνές φωτογραφίες τους, εάν είχαν ζητήσει σε κάποιον άλλο να το κάνει ή εάν κάποιος τους είχε ζητήσει να πράξουν κάτι τέτοιο. Στην περίπτωση που κάποιος τους είχε ζητήσει να το κάνουν ερωτήθηκαν σε ποιο βαθμό ενοχλήθηκαν από αυτό.

Οι ηλικίες τους κυμαίνονταν από 14-19, η συντριπτική πλειονότητα όμως είχε ηλικία 15 ή 16. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 31% δήλωσε ότι είχε ζητήσει από κάποιον να στείλει μια γυμνή του φωτογραφία, ενώ στο 57% είχε ζητηθεί να στείλουν οι ίδιοι μια φωτογραφία, γεγονός που ενόχλησε τους περισσότερους.

Παράλληλα, οι κοπέλες που δήλωσαν ότι έχουν αποστείλει φωτογραφικό υλικό σε ποσοστό 77% ήταν σεξουαλικά δραστήριες, σε σύγκριση με το 42% αυτών που δεν είχαν αποστείλει. Στα αγόρια το ποσοστό των σεξουαλικά ενεργών ήταν 82% ανάμεσα σε αυτά που είχαν στείλει γυμνή φωτογραφία και 45% ανάμεσα σε αυτά που δεν το είχαν κάνει.

Ταυτόχρονα, τα κορίτσια, αλλά όχι τα αγόρια που είχαν ενδώσει στο sexting, ήταν πιο πιθανό να έχουν επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές, όπως είναι για παράδειγμα η κατανάλωση αλκοόλ ή η χρήση ουσιών πριν από τη σεξουαλική πράξη, καθώς και η συχνή εναλλαγή συντρόφων.

Αν και δεν βρέθηκε διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα αναφορικά με την αποστολή της γυμνής φωτογραφίας, διαπιστώθηκε πως τα αγόρια ήταν πιο πιθανό να τη ζητήσουν. Περίπου το 70% των κοριτσιών είχε δεχθεί τουλάχιστον ένα σχετικό αίτημα.

Οι ειδικοί, βεβαίως, επισημαίνουν ότι το φαινόμενο sexting είναι σχετικά νέο και υπάρχουν πολλά ακόμα να μάθουμε για αυτό. Οι παιδίατροι, πιο συγκεκριμένα, τονίζουν πως ύστερα από τα παρόντα ευρήματα είναι σημαντικό να αναθεωρηθούν τα παραδοσιακά ερωτήματα σχετικά με τη χρήση των πολυμέσων. Ανάμεσα στις παραδοσιακές ερωτήσεις, για παράδειγμα, που κάνει ένας παιδίατρος είναι εάν υπάρχει τηλεόραση στο δωμάτιο του παιδιού και εάν ασχολείται με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πάνω από δύο ώρες ανά ημέρα.

Τα σημερινά δεδομένα φαίνεται να καλούν για ερωτήματα σχετικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία μάλιστα είναι πιθανό δώσουν το έναυσμα μιας συζήτησης σχετικά με τη σεξουαλική συμπεριφορά, τους κινδύνους και την πρόληψή τους.

Οι έφηβοι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό να διερευνήσουν τον εαυτό τους και το ιδανικό τους εγώ. Να αναζητήσουν, δηλαδή, ποιοι είναι και ποιοι θα ήθελαν να είναι. Στο πλαίσιο αυτής της αναζήτησης το sexting μπορεί να συνιστά μέρος του σεξουαλικού τους πειραματισμού.

Για τους γονείς, η νέα μελέτη δίνει μια άμεση ευκαιρία, ώστε είτε να ξεκινήσουν είτε να συνεχίσουν τη συζήτηση σχετικά με τις οικογενειακές τους αξίες και τη σεξουαλικότητα.