Ένα κοινό συμπλήρωμα διατροφής φαίνεται να μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο στις γυναίκες να γεννήσουν ένα αυτιστικό παιδί.

Μια έρευνα σε πάνω από 85.000 γυναίκες στη Νορβηγία έδειξε πως αυτές που ξεκίνησαν να παίρνουν φολικό οξύ πριν μείνουν έγκυες είχαν 40% μικρότερη πιθανότητα να αποκτήσουν ένα παιδί που θα έχει αυτή τη διαταραχή, αναφέρουν οι ερευνητές στην περιοδική έκδοση της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό συμπέρασμα» λέει ο Ian Lipkin, ένας από τους συντάκτες της έρευνας και καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Columbia.

Το φολικό οξύ είναι η συνθετική μορφή της βιταμίνης Β που αποκαλείται φυλλικό οξύ. Βρίσκεται φυσικά σε τροφές όπως το σπανάκι, τα μαυρομάτικα φασόλια και το ρύζι. Οι υπεύθυνοι της δημόσιας υγείας συστήνουν στις γυναίκες που μένουν έγκυες να παίρνουν τουλάχιστον 400 μικρογραμμάρια φολικού οξέος κάθε μέρα ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες το παιδί τους να έχει δισχιδή ράχη.

Η σχέση μεταξύ φολικού οξέος και αυτισμού είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακή επειδή το συμπλήρωμα είναι πολύ φτηνό και εύκολο να το βρει κανείς, λέει ο Lipkin. «Η ιδέα πως ένα απλούστατο, μη τοξικό συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο είναι σημαντικότατη«, αναφέρει.

Υπάρχουν ωστόσο επιφυλάξεις. Για να ωφεληθούν πλήρως, οι μητέρες έπρεπε να ξεκινήσουν να παίρνουν το συμπλήρωμα φολικού οξέος τέσσερις εβδομάδες πριν τη σύλληψη και να συνεχίσουν να το παίρνουν κατά τη διάρκεια των πρώτων οκτώ εβδομάδων της εγκυμοσύνης. Επίσης, η μείωση του κινδύνου ήταν περιορισμένη σε περιπτώσεις σοβαρού αυτισμού, όχι σε ηπιότερες μορφές του όπως το σύνδρομο Asperger.

Παρά τις καμπάνιες δημόσιας υγείας στην Αμερική που παρότρυναν τις γυναίκες να παίρνουν φολικό οξύ, υπάρχουν ακόμη πολλές που δεν παίρνουν το συμπλήρωμα όταν μένουν έγκυες. Ίσως γιατί η δισχιδής ράχη και αντίστοιχες γενετικές ανωμαλίες είναι αρκετά σπάνιες.

“Όταν όμως μιλάμε για τον αυτισμό, μία διαταραχή που έχει συχνότητα 1% και άνω, το σκέφτεσαι”, λέει ο Lipkin. “Είναι σημαντικός ο κίνδυνος”

Ορισμένα τρόφιμα στην Αμερική είναι εμπλουτισμένα με φυλλικό οξύ. Κι όμως οι γυναίκες δεν προσλαμβάνουν αρκετό φυλλικό οξύ μέσω της διατροφής τους, αναφέρει ο Lipkin, ακόμη και αν τρώνε πολλά υγιεινά τρόφιμα.

«Δεν έχω κάτι ενάντια στα πράσινα λαχανικά και τα φασόλια» λέει. “Απορροφούμε μόλις το μισό από το φυλλικό οξύ που καταναλώνουμε”.

Η έρευνα στις Νορβηγίδες μαμάδες είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ως τώρα συνδέοντας το φολικό οξύ και τη μείωση του κινδύνου αυτισμού, αν και μικρότερες έρευνες έχουν καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα.

“Αυτή η έρευνα επιβεβαιώνει πως το συμπλήρωμα φολικού οξέος δεν είναι μόνο ασφαλές αλλά μειώνει σταδιακά και το ποσοστό του αυτισμού”, λέει η Susan Hyman, καθηγήτρια παιδιατρικής στο Νοσοκομείο Παίδων Golisano του Πανεπιστημίου του Rochester.

Η έρευνα επίσης υπενθυμίζει πως οι εγκεφαλικές διαταραχές συχνά συνδέονται με γεγονότα που συμβαίνουν πριν τη σύλληψη. “Οι πρώτες αυτές εβδομάδες ή και μήνες της ανάπτυξης του εγκεφάλου μπορεί να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στη νευρολογική λειτουργία”, αναφέρει.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι παράγοντες όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης μπορούν να επηρεάσουν τις πιθανότητες να γεννηθεί ένα παιδί με αυτισμό, λέει η Hyman.

“Οι γυναίκες που σκέφτονται να μείνουν έγκυες πρέπει να κάνουν ισορροπημένη διατροφή, να γυμνάζονται, να μειώνουν το άγχος και να παίρνουν συμπληρώματα φολικού οξέος, ώστε να αποκτήσουν όσο το δυνατόν πιο υγιές μωρό”, καταλήγει.