Όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να πείσετε ένα μικρό παιδί να φάει όσπρια. Παρ’όλα αυτά, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να κάνετε το παιδί σας να δοκιμάσει έστω και μια μικρή ποσότητα οσπρίων, τα οποία προσφέρουν ζωντάνια, ενεργητικότητα και δύναμη, ενώ είναι πλούσια σε μη λιπαρές πρωτεϊνες.

1. Bάλτε μικρή ποσότητα του φαγητού (στην περίπτωσή μας τα όσπρια) που δεν πολυσυμπαθεί στο πιάτο του. Tα παραγεμισμένα πιάτα τρομάζουν τα παιδιά.

 

2. Ζητήστε από το παιδί σας να φάει μόνο μια μπουκιά.

Ένα γεμάτο πιάτο με φαγητό που δεν έχει ξαναδοκιμάσει ή που δεν του αρέσει πολύ μπορεί να φανεί στο παιδί τρομακτικό. Υποσχεθείτε στο παιδί σας πως ζητάτε να δοκιμάσει μόνο μια μπουκιά. Εάν, αφού το δοκιμάσει, ακόμα δε θέλει να το φάει, τότε θα πρέπει να το δεχτείτε.

 

3. Ξαναφτιάξτε το ίδιο φαγητό ανά τακτά διαστήματα.

Μην απογοητεύεστε αν το παιδί δεν έφαγε ένα φαγητό με την πρώτη φορά. Πολλά παιδιά χρειάζεται να δουν ένα φαγητό μπροστά τους αρκετές φορές πριν αποφασίσουν ότι θα το τρώνε και αυτά. Επίσης, αλλάζουν γνώμη πολύ συχνά για το τι τους αρέσει και τι όχι, έτσι ένα φαγητό που μέχρι πριν ήταν το αγαπημένο τους, τώρα δεν το αγγίζουν και το αντίθετο. Έτσι συνεχίστε να φτιάχνετε τα φασολάκια και άλλα όσπρια και κάποια στιγμή μπορεί να τα φάει.

 

4. Να είστε οι ίδιοι το παράδειγμα

Τρώτε με ευχαρίστηση; Πώς θα φάνε τα παιδιά σας όσπρια, αν δε βλέπουν εσάς να τα τρώτε με ευχαρίστηση; Πώς θα μάθουν να δοκιμάζουν καινούριες γεύσεις, αν δεν κάνετε κι εσείς το ίδιο; Εάν λοιπόν κάθεστε στο τραπέζι όλοι μαζί και βλέπουν εσάς να ευχαριστιέστε τα όσπρια, θα θελήσουν και αυτά να δοκιμάσουν. Μην ξεχνάτε να τρώτε με ηρεμία, μασώντας αργά και καλά ώστε να δώσετε κι εκεί το καλό παράδειγμα.

 

5. Kάντε πρωτότυπες συνταγές με όσπρια

ü Aν τα μετατρέψετε σε έναν πεντανόστιμο πουρέ, μπορεί να αλλάξει γνώμη.

ü Tο ίδιο μπορεί να συμβεί αν κάνετε ψευτοκεφτέδες με φασόλια, αρακά ή ρεβύθια.

ü Oι φακές δε γίνονται μόνο σούπα, μπορούν να γίνουν σαλάτα με καλαμπόκι ή ακόμα και να μαγειρευτούν με ρύζι, που θα δώσει στο φαγητό πιο οικεία και απαλή γεύση.

ü Στη φασολάδα, η οποία είναι το εθνικό μας φαγητό, μπορείτε να προσθέσετε πιπεριά, σέλινο, καρότο και πατάτες, προκειμένου να γίνει πιο νόστιμη.

ü Nα έχετε πάντα στο ντουλάπι φασόλια κονσέρβα. Τα ξεπλένετε και μετά προσθέτετε  μικρά άσπρα φασόλια στη μακαρονάδα του παιδιού ή μαύρα στο ρύζι. Ανακατέψτε επίσης λίγα στη σαλάτα.

ü Δοκιμάστε να φτιάξετε σπιτικό ντιπ από φασόλια σερβιρισμένο με κράκερ ολικής άλεσης ή κριθαρένιο παξιμάδι. Απλώς ανακατέψτε λίγη σάλτσα σε μια κονσέρβα με φασόλια, με χαμηλά ή χωρίς καθόλου λιπαρά.

ü Δοκιμάστε να φτιάξετε chilli con carne, μια νοστιμότατη και απλή μεξικάνικη συνταγή με κιμά, φασόλια, πολλά λαχανικά (κρεμμύδι, πιπεριές, ντοματάκια) και μπαχαρικά (ρίγανη, τσίλι, κύμινο, μαϊντανό).

ü Oι γίγαντες επίσης μπορούν να μπουν σε σάντουιτς με τυρί.

ü Aν τώρα το παιδί σας τρώει όλα τα όσπρια, εκτός από φασόλια, ή τρώει φασόλια και δεν τρώει ρεβύθια, δεν κινδυνεύει η υγεία του. Συμπληρώνει τα αναγκαία συστατικά από τα άλλα όσπρια που τρώει.

 

 Άρθρο της Μαρίας-Χριστίνας Αλεξοπούλου

Κλινική Διαιτολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου – Master of Science University of Glasgow Εξειδίκευση στη διαχείριση προβλημάτων βάρους παιδιών/εφήβων.