Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο καλύτερος τρόπος για να εισπράξετε απ’ το παιδί σας συμπεριφορά που να φανερώνει σεβασμό στο πρόσωπό σας, είναι να του φερθείτε πρώτα εσείς με σεβασμό. Μην ξεχνάτε ότι οφείλετε στο παιδί σας τις ίδιες καλοσύνες και ευγένειες που προσφέρετε προς οποιονδήποτε άλλον.

Μιλάτε του ευγενικά. Δείξτε σεβασμό για τις γνώμες του. Δείχνετέ του προσοχή όταν σας μιλάει. Να του φέρεστε καλοσυνάτα. Επιδιώξτε -όποτε μπορείτε- να του κάνετε πράγματα που το ευχαριστούν. Τα παιδιά φέρονται προς τους άλλους με τον ίδιο τρόπο που οι γονείς τους φέρονται προς αυτά. Η σχέση σας με το παιδί σας αποτελεί το θεμέλιο πάνω στο οποίο οικοδομούνται οι σχέσεις του με τους άλλους.

Ένα από τα θέματα που συχνά ταλαιπωρεί τους γονείς, είναι το θέμα του φαγητού. Οφείλετε φυσικά να σέβεστε τις προτιμήσεις των παιδιών σας αλλά πάντα βάζοντας κάποια όρια. Τα παιδιά αναπτύσσουν τις δικές τους προτιμήσεις σχετικά με τα φαγητά. Στις πιο πολλές περιπτώσεις το θέμα αυτό περνάει από πολλά στάδια, δηλαδή πρόκειται για κάτι που περνάει από σαράντα κύματα. Λογικά δεν θα πρέπει να σας ευχαριστεί να μετατρέπετε την ώρα του φαγητού σε μια δυσάρεστη εμπειρία. Ο κύριος στόχος σας θα πρέπει να είναι τα φαγητά που αναγκάζεστε να ετοιμάσετε (αντί για εκείνα που θα θεωρούσατε ιδανικά) να είναι οπωσδήποτε υγιεινά. Και μην ξεχνάτε ότι αν στα ντουλάπια του σπιτιού σας δεν υπάρχουν  τρόφιμα «σκουπίδια» ( fastfood και ανθυγιεινά τρόφιμα) , το σίγουρο είναι πως τα παιδιά σας δεν θα φάνε τέτοιου είδους φαγητά.