Η χοληστερίνη είναι μια λιπώδης λευκή ουσία που παράγεται στο συκώτι και είναι απαραίτητη για την κυτταρική μεμβράνη, τις ορμόνες και τους νευροδιαβιβαστές.

Σε περίπτωση  περίσσειας, εναποτίθεται το «κομμάτι λίπους» στα τοιχώματα των αγγείων και δημιουργεί την αθηρωματική πλάκα με δυσμενή αποτελέσματα στην κυκλοφορία του αίματος.

Η χοληστερίνη μεταφέρεται με μορφή μεγάλων μορίων (λιπίδια) στο αίμα σαν ¨το κάρβουνο μέσα στο βαγόνι¨, περνάει από τα ηπατικά κύτταρα, φιλτράρεται, αποικοδομείται και καταστρέφεται. Αυτή είναι η καλή χοληστερίνη HDL υψηλής πυκνότητας χοληστερίνης και δεν κολλάει στα αγγεία. Μέσω της κυκλοφορίας μεταφέρεται πάνω στα βαγόνια των λιπιδίων η κακή χοληστερίνη LDL χαμηλής πυκνότητας χοληστερίνη η οποία κολλάει στα αγγεία και δημιουργούνται θρόμβοι και αθηρωματικές πλάκες.

Κυρίαρχος παράγοντας, είναι το γονιδιακό υπόστρωμα του ασθενούς για την κληρονομική υπερχοληστερνεμία. Επειδή η νόσος μεταβιβάζεται σε άτομα με ιστορικό οικογενειακής υπερχοληστερνεμίας, πρέπει οι γονείς να ψάχνουν τα παιδιά τους με μια απλή βιοχημική εξέταση αίματος μετά το πρώτο έτος(πλήρες check up).

Συνεπώς, επειδή η νόσος ξεκινάει από την βρεφική ηλικία, καλούμεθα ως παιδίατροι και ως γονείς, να διδάξουμε  ¨διατροφική παιδεία¨ στο παιδί.

Από πλευράς διαίτης, θα πρέπει να αποφεύγουμε λιπαρά κρέατα, πατέ, αλλαντικά και ζωικά λίπη, τηγανιτά κ.τ.λ. Αντιθέτως, θα πρέπει να βάλουμε στην διατροφή μας φυτικά έλαια, φυτικές ίνες, λάδι, ξηρούς καρπούς, φρούτα, βρώμη κ.τ.λ

Η θεωρία της κατανάλωσης ψαριών που περιέχουν ω3 λιπαρά οξέα, βρίσκει θετικούς αποδέκτες γιατί εμποδίζουν τον σχηματισμό θρόμβων.

Βεβαίως, το κάπνισμα και η καθιστική ζωή μειώνουν την HDL, ενώ η σωματική άσκηση βελτιώνει την ΗDL και συνεπώς την στεφανιαία νόσο, την υπέρταση, τα εμφράγματα, τα εγκεφαλικά επεισόδια κ.τ.λ.

Επειδή κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας τα παιδία έχουν την δύναμη και την ορμή να παίξουν και να τρέξουν, μειώνουν την χοληστερίνη μέσα από το παιχνίδι, όποτε αποκλείεται η χρήση φαρμάκων.

Η άσκηση με όλες τις θετικές παραμέτρους και προεκτάσεις που έχει, κυρίως στην ενήλικη ζωή δημιουργεί παιδιά με ήθος προσωπικότητα και λάμψη.

Επειδή ένας βιοχημικός έλεγχος στην ηλικία του ενός έτους μας δείχνει τις τάσεις του αυριανού ενήλικα, μια διατροφική παιδεία που δίνεται στο σπίτι και ενδεχομένως και στο σχολείο, θα μας βγάλει ίσως από την θλιβερή πρωτιά της παχυσαρκίας. Ήδη από τον Μάιο του 2013 ξεκίνησε το ιατρείο αντιμετώπισης αυξημένου βάρους σώματος στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία( τηλ.21320136662132013666/www.childhood-obesity.gr) για ραντεβού και παρακολούθηση από ομάδα παιδοενδοεκρινολόγων .

Επειδή η ελληνική φυλή έχει όπλο το πείσμα, την δύναμη ψυχής θα αποτινάξουμε πολύ σύντομα το βάρος από πάνω μας. Εξάλλου ¨ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΗ¨ έλεγαν και αρχαίοι ημών πρόγονοι.

Από τον παιδίατρο Βαγγέλη Κάνταρο

paidiatros