Ο πόνος στα αυτιά είναι ένας έντονος πόνος, διαφορετικός από όλους τους άλλους σε ένταση. Πρόκειται για μια μόλυνση από τις πιο συχνές στα μικρά παιδιά και, τουλάχιστον την πρώτη φορά, από τις πιο δυσάρεστες για τους γονείς, επειδή το παιδί δεν καταφέρνει να περιγράψει με σαφήνεια αυτό που περνάει.

Τι είναι περίφημη ωτίτιδα;

Η ωτίτιδα είναι γενικά, η μόλυνση του αυτιού προκαλείται από μικρόβια που προέρχονται από τη μύτη ή το λαιμό και κατορθώνουν να φθάσουν στο αυτί μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας (δηλαδή του εσωτερικού πόρου που συνδέει το τύμπανο του αφτιού με το λαιμό). Τα μωρά είναι περισσότερο εκτεθειμένα στις ωτίτιδες για πολλούς λόγους – Κατ’ αρχάς, λόγω της ανατομίας του αυτιού τους. Δηλαδή, τα μικρά έχουν πιο κοντή και οριζόντια δίοδο (κανάλι) στο αυτάκι τους, κάτι που ευνοεί το πέρασμα των μικροβίων, ενώ το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί πλήρως για να τα «πολεμήσει». – Εξάλλου, τα περισσότερα μωρά δεν μπορούν να φυσήξουν τη μύτη τους, ώστε να την ελευθερώσουν από τα εγκλωβισμένα μικρόβια. – «Ένοχος» είναι και η πιπίλα -αλλά και το μπιμπερό, όταν το μωρό πίνει γάλα ξαπλωμένο.

Τα συμπτώματα

Εκτός από τον πόνο, άλλα συμπτώματα της μέσης ωτίτιδας μπορεί να είναι ο πυρετός (μερικές φορές αρκετά υψηλός) και μια ελαφριά μείωση της ακοής.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η πρώτη κίνησή σας πρέπει να είναι η χορήγηση κάποιου αντιπυρετικού φαρμάκου και, φυσικά, η επίσκεψη στο γιατρό. Αυτός θα εκτιμήσει την κατάσταση του μωρού και θα του δώσει την κατάλληλη θεραπεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις η ωτίτιδα θεραπεύεται με αντιβιοτικό για την αποσυμφόρηση των αναπνευστικών οδών και των βλεννογόνων. Μερικές φορές μπορεί από το αυτάκι του μωρού να τρέξει πύον (σκέτο ή με ίχνη αίματος). Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πανικοβληθείτε. Αυτό είναι σημάδι πως η μεμβράνη του τυμπάνου έχει τρυπήσει. Στα μωρά όμως το τύμπανο έχει μια καταπληκτική ικανότητα να «αυτογιατρεύεται» και το τραύμα αυτό συνήθως δεν έχει καμία επίπτωση αργότερα. Η θεραπεία σε αυτή την περίπτωση γίνεται πάντα με τη χορήγηση αντιβιοτικών: μόλις εξαφανιστούν όλες οι μολύνσεις, η μεμβράνη θα θεραπευθεί τελείως. Φυσικά, είναι απαραίτητη η παρακολούθηση του μωρού από ωτορινολαρυγγολόγο.