Τα παιδιά διαθέτουν αστείρευτη ενέργεια και αισιοδοξία. Ένα παιδί μπορεί να φαίνεται κουρασμένο ή βαριεστημένο, αλλά ξαφνικά μπορεί να αρχίσει να χορεύει, να τραγουδάει ή να εκδηλώνει επιθυμία να πάει στο πάρκο για ποδήλατο. Ακόμα και αν η μέρα του δεν ήταν καλή, η αθωότητά του του δίνει τη δυνατότητα να ξεφύγει από τις δυσκολίες και να ανακαλύψει τρόπους για να διασκεδάσει.

Ωστόσο, αυτό δεν υποδηλώνει ότι δεν υπάρχουν καταστάσεις που μπορούν, όπως και στους ενήλικες, να επηρεάσουν συναισθηματικά τα παιδιά, να τους προκαλέσουν άγχος και να τους κάνουν να αισθάνονται ότι δεν έχουν ισορροπία.

Ποιες είναι αυτές οι καταστάσεις;

1. Όταν λείπουν για πολλές μέρες από τη μαμά ή τον μπαμπά

Όταν τα παιδιά απομακρύνονται για πολλές ημέρες από τους γονείς τους, συχνά βιώνουν ένα αίσθημα εγκατάλειψης. Ακόμα και αν ο χρόνος που περνούν μαζί τους είναι περιορισμένος, μπορεί να αισθάνονται ανασφάλεια.

2. Όταν βιώνουν συχνά άγχος σχετικά με το σχολείο

Εάν τα παιδιά αντιμετωπίζουν στο σχολείο μια κατάσταση που τους προκαλεί άγχος (όπως ο εκφοβισμός ή μια μαθησιακή δυσκολία), τότε αρχίζουν να εκδηλώνουν συμπτώματα άγχους. Σε ακραίες περιπτώσεις, αυτό το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε ακαδημαϊκές δυσκολίες ή σε μια συνεχόμενη προσπάθεια για τελειομανία από την πλευρά τους.

3. Όταν βιώνουν καθημερινά ποινές και απειλές

Εάν το παιδί βιώνει καθημερινά τον φόβο ότι θα του φωνάξετε ή θα το τιμωρήσετε, τότε θα αρχίσει να φοβάται και τις διαφωνίες. Θα επιλέγει να «ικανοποιεί» τους άλλους προκειμένου να διατηρεί την ηρεμία του, αγνοώντας τις δικές του επιθυμίες, κάτι που το εξαντλεί συναισθηματικά.

4. Όταν έχουν καθημερινά ένα φορτωμένο πρόγραμμα

Αν κάθε μέρα μετά το σχολείο έχει ένα γεμάτο πρόγραμμα με πολλές δραστηριότητες, τότε δεν θα καταφέρει να διατηρήσει μια ισορροπία. Η ικανότητα να διαχειριζόμαστε τις ισορροπίες στην καθημερινότητά μας αποκτάται από νωρίς.