Ένα από τα πολλά tasks που έχει να αντιμετωπίσει μία νέα μητέρα είναι η επιστροφή στην εργασία της μετά την εγκυμοσύνη. Παρακάτω θα βρεις πέντε χρήσιμα tips που προτείνει η Jessica Chivers στο Happy Mum Happy Baby, συγγραφέας παιδικών βιβλίων και ιδρύτρια του The Talent Keeper Specialists, για να αντιμετωπίσεις αυτή την επιστροφή με ψυχραιμία.

Βίωσε τα συναισθήματά σου, αλλά χωρίς τύψεις

Οι αιτίες για να νιώσεις τύψεις που επιστρέφεις στην εργασία σου μετά την εγκυμοσύνη είναι πολλές. Σκέφτεσαι εάν το μωρό σου θα είναι καλά όσο εσύ λείπεις, εάν θα νιώσει την απουσία σου, εάν του κάνεις κακό που φεύγεις μακριά του. Μπορεί να νιώθεις τύψεις επειδή δεν θέλεις να παραδεχτείς πως χρειάζεσαι χρόνο για τον εαυτό σου και πως η επιστροφή στην εργασία σου θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα. Επειδή δεν θέλεις να είσαι μόνο μητέρα, αλλά και επαγγελματίας. Όλα αυτά και άλλες χιλιάδες συναισθήματα που νιώθεις είναι φυσιολογικά. Το έχει περάσει κάθε νέα μητέρα που έχει βιώσει παρόμοια εμπειρία. Μία πολύ σημαντική συμβουλή είναι να νιώσεις αυτά τα συναισθήματα, δηλαδή να μην τα “κουκουλώσεις”, αφού με την πάροδο του χρόνου θα σε κάνουν να αισθάνεσαι χειρότερα. Όπως αναφέρει η Jessica Chivers “Οι τύψεις είναι αναμενόμενες. Πιστεύω πως κάποιες φορές μπορούν να μετατραπούν σε ένα πολύ θετικό συναίσθημα, επειδή μας κάνει να σταματήσουμε και να σκεφτούμε εάν υπάρχει κάποια καλύτερη εναλλακτική. Έχω πάρει την καλύτερη απόφαση; Έχω σκεφτεί τα πάντα; Οι τύψεις προέρχονται από την καρδιά μας και μας κάνουν να αναλογιζόμαστε ποιες είναι οι επιλογές μας”. Ποια είναι η συμβουλή της; Κάνε ένα βήμα πίσω και σκέψου τη συνολική εικόνα των πραγμάτων. Γιατί επιστρέφεις στη δουλειά; Σκέψου ποια είσαι ως άνθρωπος, ποια είναι η ταυτότητά σου, τους στόχους και τα όνειρά σου. Πόσο πολύ θα ήθελες να γίνεις μία καλή μητέρα και πρότυπο για το παιδί σου. Την επόμενη φορά που θα αισθανθείς τύψεις, επειδή πήγες στη δουλειά σου, αναλογίσου πως αυτό το συναίσθημα δεν είναι πολύ ωραίο, ούτε πολύ δίκαιο για εσένα. Υπενθύμισε στον εαυτό σου όλους τους λόγους που σε έκαναν να πάρεις αυτή την απόφαση. “Οι τύψεις είναι ένα συναίσθημα που σχετίζεται με κάποια συγκεκριμένη στιγμή, συνήθως με κάτι που συνέβη”.

Σκέψου καλά το πρόγραμμά σου

Η σταδιακή επιστροφή στην εργασία σου είναι σίγουρα η καλύτερη τακτική σύμφωνα με την Jessica Chivers. Προτείνει μάλιστα να αξιοποιήσεις την άδεια μητρότητας που είχες ώστε κάποιες ημέρες να εργάζεσαι και κάποιες όχι ή έστω να εργάζεσαι λιγότερες ώρες κάθε μέρα. Αυτή η διαδικασία θα σε βοηθήσει να καταλάβεις ποιο πρόγραμμα ταιριάζει καλύτερα σε εσένα και το παιδί σου, ενώ η αλλαγή για όλους θα γίνει σταδιακά, συνεπώς θα υπάρχει χρόνος για να το συνηθίσεις. Εάν όσο εσύ εργάζεσαι, το παιδί σου παραμένει σε κάποιον βρεφονηπιακό σταθμό, ενώ εσύ τελειώνεις νωρίτερα, μην πάρεις αμέσως το παιδί σπίτι. Αξιοποίησε τον λίγο ελεύθερο χρόνο για να κάνεις κάτι για εσένα. Ένα χαλαρωτικό μπάνιο, έναν καφέ με τις φίλες σου, μία ώρα pilates. Θα σε βοηθήσει να χαλαρώνεις και να νιώσεις πως δεν χάνεις τον εαυτό σου μέσα στη μητρότητα.

Σκέψου τι θέλεις να κάνεις πραγματικά

Η επιστροφή στη δουλειά μετά την εγκυμοσύνη αποτελεί την τέλεια ευκαιρία για restart. Κυρίως επαγγελματικό. Σκέψου ποιοι είναι οι στόχοι σου, που θα ήθελες να βρίσκεσαι επαγγελματικά σε κάποια χρόνια. Αυτή η διαδικασία θα σε ανανεώσει και θα σε γεμίσει με αυτοπεποίθηση.

Μην είσαι αυστηρή με τον εαυτό σου

Λίγο πριν επιστρέψεις στην εργασία σου, θα πρέπει να έχεις συνειδητοποιήσει κάτι πολύ σημαντικό. Κανείς δεν είναι τέλειος, κανείς δεν τα κάνει όλα τέλεια. Θα πρέπει να μην είσαι υπερβολικά αυστηρή με τον εαυτό σου και τις δυνάμεις σου. Χρειάζεται χρόνος να προσαρμοστείς τόσο εσύ όσο και το μωρό σου στη νέα συνθήκη. Θα πρέπει να αισθάνεσαι υπερήφανη με τον εαυτό σου, που συνεχίζεις να κυνηγάς τα όνειρά σου και πως σε μερικά χρόνια θα αποτελείς ένα καλό παράδειγμα για το μωρό σου. Αυτό σημαίνει πως όταν επιτύχεις κάτι στη δουλειά, θα πρέπει να το γιορτάσεις όπως του αξίζει. Όπως σου αξίζει.

Θέσε τα όρια σου

Μπορεί πριν να γίνεις μητέρα, τα βραδινά τηλεφωνήματα και τα e-mails στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου να είχαν γίνει μία ακόμα συνήθεια, ωστόσο αυτό θα πρέπει να περιοριστεί σημαντικά τώρα. Κλείσε για λίγο το κινητό, κοιμήσου επαρκώς, μην ασχολείσαι με τη δουλειά όταν είσαι στο σπίτι. Γενικώς, θα πρέπει να θέσεις κάποια όρια, ώστε να μην φτάσεις στα όρια της υπερκόπωσης.