Η διατροφική διαπαιδαγώγηση του παιδιού είναι εξαιρετικά δύσκολη. Εiδικά, όταν καθημερινά προσπαθείς να πείσεις το παιδί να καταναλώσει φρούτα και λαχανικά. Για να εκπαιδευτεί το παιδί έτσι ώστε να μπορεί να απολαύσει ένα μήλο όσο ένα γλυκό, χρειάζεται υπομονή και επιμονή αλλά και θέληση από μεριάς σου. Όσο το βλέπεις σαν αγγαρεία, τόσο απομακρύνεσαι από τον στόχο.

Τα παιδιά χρειάζονται να έχουν χαρούμενες εμπειρίες που περιλαμβάνουν το φαγητό, έτσι ώστε να ξεπεράσουν την ανησυχία που πιθανόν έχουν, όταν δοκιμάσουν κάποια καινούργια γεύση.

Γιατί να συμμετέχει το παιδί στην προετοιμασία των γευμάτων;

Γίνεται πιο δεκτικό στις νέες γεύσεις

Υπάρχουν παιδιά που είναι πολύ διστακτικά και η ιδέα στο να δοκιμάσουν μια καινούρια γεύση τους φοβίζει. Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να εξερευνήσει τα τρόφιμα όταν μαγειρεύει, χρησιμοποιώντας εκτός από την γεύση, και άλλες αισθήσεις. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η πιθανότητα το παιδί να γίνει πιο θετικό προς τα νέα τρόφιμα.

Ενισχύονται οι μαθηματικές του ικανότητες

Υπάρχουν τόσο πολλά μαθήματα που μπορεί να διδαχθεί το παιδί με το μαγείρεμα. Παράδειγμα μαθηματικές έννοιες, όπως, η μέτρηση, ο υπολογισμός των υλικών και τα κλάσματα, τα οποία συναντάμε σε μια συνταγή.

Μαθαίνει να τρώει υγιεινά

Η επεξήγηση του τρόπου με τον οποίο τα τρόφιμα αλλάζουν μορφή και χρώμα, ανάλογα με την θερμοκρασία αλλά και το πως ορισμένα τρόφιμα κάνουν καλό στην υγεία μας. Μελλοντικά, βοηθά το παιδί να κάνει πιο σωστές επιλογές στο τι θα καταναλώσει.

Μαθαίνει να συνεργάζεται

Το παιδί έχει μεγαλύτερη σιγουριά όταν συμμετέχει στην προετοιμασία του γεύματος του. Επιλέξτε μια συνταγή μαζί με το παιδί, φτιάξτε την λίστα με τα ψώνια, άφησε το παιδί να σε βοηθήσει με την επιλογή των υλικών από το σουπερμάρκετ και ετοιμάστε μαζί το γεύμα. Επίτρεψε στο παιδί να έχει την δική του άποψη για το τι θα περιέχει το γεύμα αλλά και το πως θα σερβιριστεί στο τραπέζι. Το παιδί με αυτόν τον τρόπο μαθαίνει όχι μόνο να συνεργάζεται, αλλά και να είναι υπεύθυνο για το αποτέλεσμα που θα έχει όλη αυτή η διαδικασία.

Κάνετε την προετοιμασία του φαγητού μέρος της οικογενειακής κουλτούρας

Το οικογενειακό γεύμα ξεκινάει από την κουζίνα καθώς μαγειρεύετε μαζί. Η προετοιμασία του οικογενειακού γεύματος είναι μια ευκαιρία για να μάθετε στο παιδί σας, τις συνταγές που πάνε από γενιά σε γενιά. Βοηθήστε το παιδί να βρει νέες εποχικές συνταγές τις οποίες θα προσθέσετε στην οικογενειακή σας παράδοση. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύονται και ο δεσμός της οικογένειας αλλά και η σωστή διατροφή.