Πολλά παιδιά φοβούνται το σκοτάδι και είναι ένας φόβος που πολλοί γονείς δεν ξέρουν πως να αντιμετωπίσουν.

Σαν παιδιά πολλοί από εμάς φοβόμασταν το σκοτάδι. Φοβόμασταν το άγνωστο και το μυστήριο που προκαλούσε το σκοτάδι μέσα στον χώρο και φυσικά η παιδική μας φαντασία οργίαζε και τα πράγματα γινόντουσαν ακόμη πιο δύσκολα για εμάς.

Μέχρι και σήμερα πολλά παιδιά φοβούνται το σκοτάδι και στο σημερινό μας άρθρο θα δούμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με παιδαγωγικό τρόπο αυτόν τον φόβο.

Ακούστε το παιδί σας.

Πάρτε τον φόβο του παιδιού σας στα σοβαρά και ακούστε τον. Μην το απορρίψετε απλώς ελέγχοντας κάτω από το κρεβάτι τους και λέγοντας ότι δεν υπάρχουν τέρατα εκεί. Αυτό μπορεί πραγματικά να κάνει τα πράγματα χειρότερα, επειδή μπορεί να δείξετε στο παιδί σας ότι αυτά τα τέρατα υπάρχουν απλά δεν βρίσκονται κάτω από το κρεβάτι του.

Ρωτήστε τους τι ακριβώς τους κάνει να νιώθουν φόβο και δείξτε ότι κατανοείτε τους φόβους τους αλλά ότι δεν τους συμμερίζεστε απαραίτητα. Τέλος, διαβεβαιώστε τους ότι είναι ασφαλείς και ότι θα είστε δίπλα τους αν νιώσουν ξανά φόβο.

Επαινέστε το παιδί σας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι θετικές επιβεβαιώσεις μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Αυτό σημαίνει ότι αν πείτε στον εαυτό σας κάτι θετικό, ίσως αρχίσετε να το πιστεύετε.

Μπορεί να βοηθήσει αν πείτε στο παιδί σας ότι είναι γενναίο και το επαινείτε που αντιμετωπίζει τον φόβο του για το σκοτάδι. Αυτά τα θετικά λόγια από εσάς μπορεί να τους βοηθήσουν να πιστέψουν πραγματικά ότι μπορούν να ξεπεράσουν τον φόβο τους, είτε πρόκειται για τέρατα κάτω από το κρεβάτι τους είτε για μια τρομακτική σκιά.

Διασκεδάστε με τα νυχτερινά φώτα.

Υπάρχουν πολλά δημιουργικά νυχτερινά φώτα που μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να χαλαρώσει και να νιώσει ασφάλεια. Για παράδειγμα, υπάρχουν νυχτερινά φώτα σε σχήμα ζώων, προβολείς αστεριών ή φωτιστικά που μπορείτε να βάλετε γύρω από το δωμάτιο του παιδιού σας ή σε άλλα δωμάτια εάν χρειάζεται να πάνε στην τουαλέτα στη μέση της νύχτας.

Επίσης, βεβαιωθείτε ότι εάν χρησιμοποιείτε μια συνηθισμένη λάμπα, δεν δημιουργεί τρομακτικές σκιές. Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι η φωτεινότητα αυτών των gadget που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον ύπνο.

Μετατρέψτε το σκοτεινό τους δωμάτιο σε παιδική χαρά.

Το παιδί σας μπορεί να βλέπει το σκοτάδι ως κάτι τρομακτικό και επικίνδυνο, αλλά μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο που βλέπει το δωμάτιό του και πώς νιώθει όταν είναι σκοτεινό.

Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε μια παράσταση μαριονέτας σκιών, ένα πάρτι με μπαστούνια λάμψης και βραχιόλια με λάμψη ή να φορέσετε πουκάμισα με στάμπες που λάμπουν στο σκοτάδι. Τότε θα μάθουν να συνδέουν το σκοτάδι με κάτι που μπορεί να είναι διασκεδαστικό.

Δοκιμάστε το κόλπο των 10 δευτερολέπτων.

Ο λόγος που το παιδί σας φοβάται το σκοτάδι μπορεί στην πραγματικότητα να μην βασίζεται στον ίδιο τον φόβο του σκότους αλλά στη μετάβαση σε αυτό.

Όταν ξαφνικά σβήσετε το φως, τα μάτια σας τυφλώνονται για μερικά δευτερόλεπτα γιατί πρέπει να προσαρμοστούν. Και αυτά είναι τα δευτερόλεπτα που το παιδί σας μπορεί να αρχίσει να φοβάται.

Υπάρχει ένα κόλπο που μπορείτε να δοκιμάσετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να προσαρμοστεί ευκολότερα στο σκοτάδι. Ζητήστε τους να κλείσουν τα μάτια τους όσο τα φώτα είναι ακόμα αναμμένα.

Στη συνέχεια, απενεργοποιήστε τα, βάλτε τα χέρια σας στα μάτια του παιδιού σας και ζητήστε του να μετρήσει μέχρι το 10 μαζί σας. Μόλις τελειώσετε, ζητήστε τους να ανοίξουν τα μάτια τους. Τώρα όταν το κάνουν αυτό, το δωμάτιο δεν θα είναι τόσο σκοτεινό όσο παλιά, ειδικά με ένα νυχτερινό φως.