Αυτή την εποχή “θερίζουν” οι ιώσεις και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού στα παιδιά. Στις περισσότερες περιπτώσεις με τις συμβουλές του παιδιάτρου, ξεκούραση, καλή διατροφή και… αγκαλιές περνάνε γρήγορα. Οι παρακάτω… οδηγίες προς ναυτιλλομένους για να τα βγάλετε πέρα όταν το παιδί έχει ίωση μπορεί να βοηθήσουν.

1. Χαλάρωσε το πρόγραμμα του ύπνου

Όταν το μωρό δεν νιώθει 100% καλά, ο ύπνος είναι δύσκολος τόσο για αυτό όσο και για εσένα. Και άσχετα με το πόσο έχεις παλέψει να φτιάξεις ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, προς το παρόν οι κανόνες θα πρέπει να σπάσουν. Δοκίμασε τον ύπνο στο καρότσι ή αγκαλιά στα χέρια σου. .

Διώξε τον άντρα σου από το κρεβάτι και κοιμήσου με το μικρό σου ασθενή. Γενικά, κάνε οτιδήποτε περνάει από το χέρι σου για να του προσφέρεις λίγη γλυκιά ανάπαυση που θα το βοηθήσει να ξεπέρασει την ίωση γρηγορότερα.

2. Αποδέξου όσα δεν σου αρέσουν, αλλά πρέπει να εφαρμόσεις στο παιδί

Μπορεί να το κοροϊδεύεις, αλλά όταν η συμφόρηση θα κάνει το μικρό σου να υποφέρει, θα χρειαστείς σαν φίλη κι αδερφή τη συσκευή αναρρόφησης για τη μύτη (ναι ρουφάς τη μυξούλα του μωρού και όχι δεν φτάνει στο στόμα σου!). Ταυτόχρονα, θα χρειαστεί να βάλεις θερμόμετρο στο παιδί, οπότε απόφυγε εκείνο που κάνει 5 λεπτά και θα το εξαγριώσει και εξοπλίσου με θερμόμετρο υπερύθρων ή έστω των 10 δευτερολέπτων.

3. Ηρέμησε και συνέχισε να θηλάζεις

Εάν το άρρωστο μωρό σου θηλάζει ακόμα, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να συνεχίσεις να το ταΐζεις με το γάλα σου, που είναι γεμάτο με θρεπτικά στοιχεία, είναι πιο εύπεπτο από οτιδήποτε άλλο και περιέχει και αντιβιοτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση των ιών. Αν βγάζεις το γάλα με το θήλαστρο, θα παρατηρήσεις πως τις ημέρες που το μωρό είναι άρρωστο αλλάζει μέχρι και το χρώμα του γάλακτος για να το βοηθήσει να ξεπεράσει την ίωση.

4. Τηλεφώνησε στο γιατρό

Ο παιδίατρός σου είναι εκεί για να σου δώσει σταθερές συμβουλές και ηρεμία. Είναι άλλωστε ο μόνος που γνωρίζει το παιδί, ο μόνος που έχεις τις πραγματικές ιατρικές γνώσεις και εμπειρία και σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να τον συμβουλεύεσαι!

5. Πάρε όση βοήθεια μπορείς και από όποιον μπορείς

Ο μπαμπάς του παιδιού, η μαμά σου, η πεθερά σου, όποιος μπορεί να βοηθήσει κι εσένα να περάσεις πιο ανώδυνα την ίωση του παιδιού, είναι καλό να τον επιστρατεύσεις. Όσο εσύ θα ασχολείσαι με το μωρό, κάποιος μπορεί να μαγειρεύει, να κάνει δουλειές στο σπίτι και να φροντίζει για τα ψώνια.

6. Εκμεταλλεύσου την ώρα του μπάνιου

Ένα χλιαρό μπάνιο ή ακόμα και ένα πέρασμα με ένα νωπό κομμάτι ύφασμα στο σωματάκι του μωρού σου μπορεί να βοηθήσει να πέσει λίγο ο πυρετός και να μειωθεί η συμφόρηση στη μύτη.

Το σημαντικότερο: Μην φρικάρεις!

Το πιο πιθανό είναι αυτό να είναι ένα μόνο από τα πολλά κρυολογήματα, ιώσεις και ωτίτιδες που θα αντιμετωπίσεις καθώς το μωρό σου μεγαλώνει. Έχεις συμβουλευτεί τον παιδίατρο, έχεις δώσει την απαραίτητη αγωγή και κάνεις ό,τι μπορείς για να βοηθήσεις το μωρό σου να το ξεπεράσει.

Θα έρθουν πιο εύκολες ημέρες, όλα είναι περαστικά, είναι μόνο ένας πυρετός!