Είναι τέτοια η εποχή που το μόνο εύκολο είναι να υπάρχει μια μόνιμη ένταση στο σπίτι. Από εκεί και πέρα όμως δεν είναι εφικτό να εκλείψουν οι εντάσεις, όμως γίνεται να μειωθούν στο ελάχιστο και να δομήσετε μια τρυφερή σχέση με το μικρό σας:

  • Βάλτε τη συζήτηση σε πρώτη προτεραιότητα. Ακόμα και το πιο μεγάλο λάθος να έχει κάνει το παιδί, με ψυχραιμία και διάλογο θα βρεθεί η λύση και βέβαια θα αυξηθούν κατακόρυφα οι πιθανότητες να μην επαναληφθεί στο μέλλον ανάλογη συμπεριφορά.
  • Μην ανάγετε σε ζήτημα ύψιστης σημασίας κάτι που δεν είναι τέτοιο και καταλήγετε να γίνεστε καταπιεστικοί. Το παιδί πρέπει να νιώθει ελεύθερο να φερθεί όπως θέλει εκεί που πρέπει και όχι να φοβάται και τη σκιά του.
  • Είναι λάθος να απειλείτε συνεχώς με τιμωρία το μικρό σας, μια επιλογή που και τους τόνους ανεβάζει και αντιπαιδαγωγική είναι. Αντιθέτως, εξηγήστε του το σκεπτικό σας για να το κατανοήσει και να επικρατήσει ηρεμία στο σπίτι.
  • Προσπαθήστε να μην κάνετε το παιδί κοινωνό του άγχους και των προβληματισμών σας, είτε για θέματα που αφορούν το ίδιο, είτε γενικότερους δικούς σας. Αφήστε το παιδί έξω από όλα αυτά και χτίστε μια σχέση «αγαπησιάρικη».
  • Μην ξεσπάτε πάνω του τη δική σας κακή διάθεση από τα προβλήματα πχ της δουλειάς. Το παιδί, όπως και οι υπόλοιποι δικοί σας άνθρωποι, πρέπει να γίνονται αποδέκτες της αγάπης σας και όχι να λειτουργούν ως σάκοι του μποξ, έστω κι αν αυτό γίνεται ασυνείδητα από μέρους σας!

Πηγή: mother.gr