Πολλές νέες μαμάδες ανησυχούν για τις συνήθειες ύπνου των νεογέννητων μωρών τους και για την ποσότητα του ύπνου που χρειάζεται το μωράκι τους τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννησή του. Το βρέφος κοιμάται το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας και εξακολουθεί να κοιμάται και κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

Διαβάστε παρακάτω τους λόγους για τους οποίους τα νεογνά κοιμούνται αρκετές ώρες.

Ένας από τους λόγους είναι ότι το μωρό εξακολουθεί να προσαρμόζεται σε ένα νέο περιβάλλον και βιώνει την ίδια στιγμή ένα γρήγορο κομμάτι της ανάπτυξής του.Ο πολύς ύπνος για τα μωρό είναι κάτι καλό. Η σωστή του ανάπτυξη απαιτεί την μεγάλη ποσότητα ύπνου. Οι αυξητικές ορμόνες εκκρίνονται από την υπόφυση με πολύ ταχύτερο ρυθμό όταν τα μωρό σας κοιμάται. Έτσι λοιπόν αν θέλετε το μωρό σας να μεγαλώσει τότε αφήστε το να κοιμηθεί. 

Tο νεογέννητο που ξυπνά μόνο για να φάει και στη συνέχεια ξανακοιμάται, δεν έχει κανένα πρόβλημα και αυτή η κατάσταση θα πρέπει να θεωρείται ένδειξη φυσιολογικής βρεφικής υγείας.Εφόσον το μωρό σας μεγαλώνει σε ένα υγιές και άνετο περιβάλλον, και τρέφεται καλά, παίρνει βάρος, διατηρείται καθαρό και έχει κάποιες περιόδους μέσα στη διάρκεια της ημέρας εγρήγορσης, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείτε αν το μωρό σας κοιμάται πολλές ώρες. Φυσικά, καθώς το βρέφος θα αρχίσει να μεγαλώνει, τότε εσείς θα διαδραματίσετε έναν πιο ενεργό ρόλο, βοηθώντας το παιδί σας να αναπτύξει συνήθειες ύπνου που συνάδουν με αυτές της υπόλοιπης οικογένειας. Αλλά αυτό θα έρθει με τον καιρό.

Μην ανησυχείτε, επίσης, αν το μωρό σας ξυπνάει στη μέση της νύχτας, επειδή κοιμήθηκε πολύ στη διάρκεια της ημέρας. Το μωρό σας έχει το δικό του εσωτερικό ρολόι και δεν λειτουργεί συμβατικά. Αφήστε το μωρό σας να κοιμάται όσο θέλει αυτούς τους πρώτους μήνες που είναι τόσο κρίσιμοι για την φυσιολογική του ανάπτυξη και μην ανησυχείτε αν το μωρό κοιμηθεί πάρα πολύ ούτε για το ποιες είναι οι ώρες του 24ώρου που κοιμάται περισσότερο, αν δηλαδή είναι ημέρα ή νύχτα. Σε κάθεπερίπτωση το μωρό σας… ξέρει καλύτερα.