«Αν δε φας το φαγητό σου θα σε πάρει ο γύφτος». Μία έκφραση που πολλοί γονείς λένε στα παιδιά τους για να τα τρομάξουν και να τα συνετίσουν και σήμερα θα μάθουμε γιατί είναι απαγορευτική για το παιδί.

Οι γονείς πολλές φορές ψάχνουν τρόπους για να συνετίσουν το παιδί. Να το κάνουν να ακούει, να τρώει, να μην κάνει αταξίες. Μερικοί τρόποι είναι παιδαγωγικά σωστοί, μερικοί όχι.

Γιατί είναι άκρως λάθος αυτή η έκφραση; Ποια λανθασμένα μηνύματα περνάμε στα παιδιά και για ποιον λόγο κάνει περισσότερο κακό αντί για καλό;
Η κοινωνία πλέον τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως προσπαθεί να ευαισθητοποιηθεί σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον ρατσισμό, την ομοφοβία, την βία και τα στερεότυπα.

Κι ενώ στην θεωρία είμαστε όλοι πολύ καλοί σε αυτό, μερικές φορές τα στερεότυπα και τα ρατσιστικά κατάλοιπα φαίνονται από μικρές καθημερινές φράσεις και πράξεις που πολλές φορές δεν καταλαβαίνουμε ούτε εμείς οι ίδιοι πόσο λάθος είναι.

Τα παιδιά από μικρή ηλικία μαθαίνουν ότι οι τσιγγάνοι, οι μαύροι, όλοι αυτοί που μοιάζουν παράξενοι στα μάτια μας, είναι επικίνδυνοι, διότι είναι διαφορετικοί.
Αύριο μεθαύριο το παιδί μπορεί να πάει σχολείο με κάποιο παιδί Ρομά και θα είναι γεμάτο στερεότυπα για ένα άλλο παιδί, που απλά έτυχε να γεννηθεί σε μια διαφορετική κοινωνική ομάδα.

Το δεύτερο λάθος σε αυτήν την φράση είναι ο ψυχολογικός εκβιασμός. Ακόμη κι αν λέγαμε ότι θα έρθει να σε πάρει η αρκούδα, θα έρθει να σε πάρει ο Άγιος Βασίλης, θα έρθει να σε πάρει το ρολόι πάνω από το τραπέζι του σαλονιού, το παιδί τρομάζει. Εκβιάζεται.

Σίγουρα οι απαγωγές παιδιών είναι πολλές, όμως το παιδί πρέπει να νιώθει ασφάλεια στο πλευρό σας. Ό,τι κανείς δεν μπορεί να του κάνει κακό όσο υπάρχετε μέχρι να μάθει να προστατεύει τον εαυτό του μόνο του.

Οπότε, αν θέλεις το παιδί σου να κάτσει ήσυχο, να φάει, να ακούσει τις εντολές σου, μπορείς απλά να του εξηγήσεις γιατί πρέπει να το κάνει. Μπορείς απλά και να του επιβάλλεις μία ποινή, αν η πράξη του είναι τόσο λάθος, όπως να μην βγει βόλτα για 2-3 μέρες και όχι να το γεμίζεις κατάλοιπα, στερεότυπα και ρατσιστικές αντιλήψεις.