Έχετε σκεφτεί ποτέ πώς τρεις μικρές λεξούλες μπορούν να σας βοηθήσουν να πειθαρχήστε το παιδί σας αποτελεσματικά, και μάλιστα χωρίς να μοιάζουν καθόλου με απειλή; Ας δούμε τι πρέπει να γνωρίζετε:

Ο κανόνας «αν δεν…τότε» δείχνει στο παιδί έμπρακτα ότι οι πράξεις μας έχουν συνέπειες και μάλιστα το βοηθά να κάνει άμεσα τη σύνδεση ανάμεσα στην καλή συμπεριφορά και τις θετικές συνέπειες και την άσχημη συμπεριφορά και τις αρνητικές συνέπειες. Επίσης λειτουργεί σαν ένα καμπανάκι που προειδοποιεί το παιδί για το τι θα συμβεί, καθιστώντας το ίδιο υπεύθυνο, αφού αυτό καλείται να επιλέξει πώς θα συμπεριφερθεί.

Για να πετύχει όμως πρέπει να έχετε κατά νου τα παρακάτω:

  • Πείτε το μόνο μια φορά: Αν επαναλαμβάνετε τη φράση ξανά και ξανά, τότε πραγματικά ακούγεται σαν κούφια απειλή, την οποία το παιδί και αγνοεί.
  • Δώστε στο παιδί λίγο χρόνο: Όταν λέμε λίγο, εννοούμε κάποια δευτερόλεπτα για να απορροφήσει τα λόγια σας και να καταλάβει τι του ζητάτε.
  • Οι συνέπειες πρέπει να έχουν σχέση με την πράξη: Ο στόχος σας δεν είναι να απειλήσετε το παιδί, αλλά να αποφασίσει το ίδιο να κάνει το σωστό. Γι΄ αυτό και οι συνέπειες θα πρέπει να είναι πάντα λογικές και να έχουν σχέση με τη συμπεριφορά που θέλετε, πχ «αν δε φορέσεις τώρα τα παπούτσια σου, τότε δε θα πάμε στην παιδική χαρά».
  • Μη φωνάζετε: Ακριβώς επειδή δεν πρόκειται για απειλή, δε θα πρέπει ούτε να φωνάζετε ούτε να έχετε θυμωμένο ύφος. Πείτε τη φράση ήρεμα και αποφασιστικά, δείχνοντας στο παιδί ότι εννοείτε αυτό που λέτε.
  • Εφαρμόστε τις συνέπειες: Αυτό είναι και το πιο σημαντικό κομμάτι. Αν κάνατε όλα τα παραπάνω και το μικρό σας εξακολουθεί να μη συμμορφώνεται, τότε πρέπει απλά να εφαρμόσετε τις συνέπειες, στο προαναφερθέν παράδειγμα, δηλαδή, μην πάτε στην παιδική χαρά. Το ίδιο ισχύει βέβαια και στην περίπτωση θετικής συμπεριφοράς, οπότε και θα πρέπει να εφαρμόσετε τη θετική συνέπεια.

Πηγή: mother.gr