Τα social media αφορούν πλέον μικρούς και μεγάλους. Πολλές φορές οι γονείς δίνουν στα παιδιά τους το κινητό για να χαζέψουν, διότι ψάχνουν την εύκολη λύση, όταν εκείνοι δεν έχουν κουράγιο να ασχοληθούν ή θέλουν να τα ηρεμήσουν.

Τα social media δημιουργήθηκαν για να φέρουν τον κόσμο πιο κοντά. Πλέον όμως έχουν γίνει απαραίτητα και εθιστικά.

Μία νέα ανησυχητική έρευνα έρχεται στο προσκήνιο και υποστηρίζει ότι τα παιδιά που είναι νευρικά και δεν διαβάζουν αντιδρούν έτσι εξαιτίας των social media και πιο συγκεκριμένα εξαιτίας του κακού ύπνου που κάνουν με το να τα χρησιμοποιούν.

Τα παιδιά Δημοτικού χάνουν τόσο χρόνο στα social media που ισοδυναμεί με μία νύχτα ύπνου κάθε εβδομάδα. Μάλιστα περίπου το 70% των παιδιών που πήραν μέρος στην έρευνα αποκάλυψαν πως χρησιμοποιούν τα social media για 4 ή και περισσότερες ώρες την ημέρα.

Επίσης το 66% των συμμετεχόντων μπαίνει στα social media 2 ώρες πριν τον ύπνο ενώ το 12,5% κάνει χρήση ακόμη και κατά την διάρκεια της νύχτας όταν δυσκολεύεται να κοιμηθεί. Στα παιδιά του Δημοτικού φαίνεται πως αρέσει πολύ το TikTok, το Snapchat, το Youtube και το Instagram.

Η έρευνα έγινε από το Λάστερ και έδειξε πως οι ανήλικοι που χρησιμοποιούν τα social media είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν συμπτώματα από το σύνδρομο fomo, άγχος και κακό ύπνο.

Σε αντίθεση με αυτό που συστήνει το NHS για 9-12 ώρες ύπνου, τα 10χρονα και τα 11χρονα της μελέτης κοιμούνταν κατά μέσον όρο μόλις 8,7 ώρες κάθε νύχτα. Το μπλε φως της οθόνης τόσο του κινητού όσο και του υπολογιστή, του tablet και της τηλεόρασης διαταράσσει τον ρυθμό του ύπνου σύμφωνα με τους επιστήμονες ερευνητές.

Η μελέτη που διεξάχθηκε είναι μία μελέτη που εξετάζει σε βάθος τον τρόπο που τα social media επηρεάζουν τον ύπνο αλλά και τα αισθήματα παιδιών του Δημοτικού, που διανύουν την προεφηβεία.