Ανακαλύψτε τα 8 πιθανά λάθη στην εφαρμογή του παιδικού αντηλιακού, αλλά και τις βασικές αρχές της σωστής εφαρμογής.

Μα και βέβαια του φορέσατε αντηλιακό για να το προστατέψετε από τον ήλιο! Είστε όμως βέβαιη ότι το κάνατε σωστά; Υπενθυμίζουμε ότι τα αντηλιακά δεν ενδείκνυνται για μωρά ηλικίας κάτω των 6 μηνών κι αυτός είναι και ο λόγος που τα μωρά δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο. Καλό, ωστόσο, είναι να τσεκάρετε και τις υπόλοιπες γνώσεις σας σχετικά με τα αντηλιακά ούτως ώστε να είστε προετοιμασμένες για παν ενδεχόμενο!

Λάθος Νο1: Εφαρμόζετε το αντηλιακό στο παιδί μόλις φτάνετε στην παραλία.
Το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο, κανόνας που ισχύει για μικρούς και για μεγάλους. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που πρόκειται να πάτε βόλτα έξω από το σπίτι για αρκετή ώρα.

Λάθος Νο2: Ανανεώνετε το αντηλιακό κάθε δύο ώρες.
Ο γενικός κανόνας είναι ότι το αντηλιακό θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε δύο ώρες. Στην πραγματικότητα όμως, η εφαρμογή θα πρέπει να επαναλαμβάνεται μετά το μπάνιο (ιδιαίτερα αν έχει κύματα).

Λάθος Νο3:
Θεωρείτε ότι το παιδί δεν κινδυνεύει από τον μεσημεριανό ήλιο επειδή φοράει αντηλιακό.
Μεταξύ 11:00 με 16:00 είναι οι ώρες που είναι πιο δυνατή η ακτινοβολία του ηλίου και επομένως πιο επικίνδυνη. Η έκθεση στον ήλιο θα πρέπει να αποφεύγεται αυτές τις ώρες ακόμα και με τη χρήση αντηλιακού. Μεταξύ 9:00 με 11:00 και 17:00 με 20:00 είναι οι πιο ασφαλείς ώρες για να κάνει το παιδί μπάνιο στην παραλία, να επιδοθεί σε σπορ ανοιχτού χώρου, να βγείτε βόλτα για ψώνια. Πάντως, μετά τις 17:30 το απόγευμα η χρήση αντηλιακού δεν είναι απαραίτητη.

Λάθος Νο4: Χρησιμοποιείτε ένα αντηλιακό μικροί μεγάλοι.
Στα παιδιά καλό είναι να μην εφαρμόζονται τα αντηλιακά που προορίζονται για ενήλικες καθώς δεν ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο το αντηλιακό που θα επιλέξετε να είναι ειδικό για παιδιά, ευρέως φάσματος (που προστατεύει δηλαδή και από την UVB και την UVΑ ακτινοβολία), με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30. Αν γνωρίζετε ότι το παιδί σας έχει ευαίσθητο δέρμα θα πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή ενός δερματολόγου ο οποίος θα σας συστήσει το κατάλληλο αντηλιακό.

Λάθος Νο5: Χρησιμοποιείτε το περσινό αντηλιακό.
Τα αντηλιακά στο πίσω μέρος της συσκευασίας έχουν μια ένδειξη, σαν βαζάκι ανοιχτό και δίπλα τον αριθμό των μηνών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την στιγμή που θα ανοιχτούν. Αν το αντηλιακό δεν έχει λήξει και βρίσκεται σε σωστές συνθήκες συντήρησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Η προστασία όμως του αντηλιακού που έχει ανοιχτεί αρκετούς μήνες πριν είναι μικρότερη από την αντίστοιχη ενός καινούριου αχρησιμοποίητου προϊόντος γιατί, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, το οξυγόνο και η υγρασία, αλλοιώνουν τη σύνθεση του αντηλιακού.

Λάθος Νο6: Δεν φοράτε αντηλιακό στο παιδί τις μέρες με συννεφιά.
Οι βλαβερές ακτίνες διαπερνούν τα σύννεφα και φθάνουν στην επιφάνεια της γης και άρα στο δέρμα. Το καλοκαίρι θα πρέπει να εφαρμόζετε τα ίδια μέτρα προστασίας στην παραλία ακόμη και τις ημέρες με συννεφιά.

Λάθος Νο7:
Είστε πιο χαλαρή με τη χρήση αντηλιακού γιατί το παιδί σας είναι μελαχρινό.
Παρόλο που ένα μελαχρινό παιδί έχει λιγότερες πιθανότητες να καεί από τον ήλιο σε σχέση μ’ ένα με ανοιχτόχρωμο, αυτό δε σημαίνει πως δεν κινδυνεύει. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα εγκαύματα της παιδικής ηλικίας αυξάνουν την πιθανότητα ανάπτυξης μελανώματος (επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος) στην ενήλικο ζωή. Η στρατηγική προστασίας λοιπόν από τον ήλιο, η όποια αποτελείται από την εφαρμογή αντηλιακού και τη χρήση καπέλου, δε θα πρέπει να χαλαρώνει ακόμα κι αν το παιδάκι έχει σκούρο δέρμα ή είναι μαυρισμένο.

Λάθος Νο8: Αρκείστε μόνο στο αντηλιακό ενώ το παιδί σας ανήκει σε ευαίσθητο στον ήλιο φωτότυπο.
Τα παιδιά που ανήκουν στο φωτότυπο 1 ή 2 (άσπρο δέρμα με ξανθά μαλλιά και ιδιαίτερα εκείνα με κόκκινα μαλλιά και φακίδες) εκτός από το αντηλιακό χρειάζονται επιπλέον μέτρα προστασίας από τον ήλιο. Θα πρέπει, λοιπόν, να φορούν ένα μπλουζάκι ή ειδικά αντηλιακά ρούχα κατά την παραμονή τους στην παραλία.

Πηγή: happymom.gr