H απόκτηση ενός παιδιού, για μερικές γυναίκες αποτελεί διαδρομή μετ’ εμποδίων. Τη μια στιγμή μοιάζει τόσο κοντά και την άλλη απομακρύνεται καθώς τον ενθουσιασμό της εγκυμοσύνης διαδέχεται η θλίψη όταν η κύηση δεν προχωρά.

Κάποιες γυναίκες μπορεί να έχουν 3 ή και περισσότερες συνεχόμενες αποβολές πριν συμπληρώσουν τις 20 εβδομάδες κύησης-στις περιπτώσεις αυτές μιλάμε για ιστορικό επαναλαμβανόμενων αποβολών. Για τα γυναίκες αυτές, συμβουλές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όπως «ξεκουράσου» ή «μη σηκώνεσαι από το κρεβάτι» που συνήθως συστήνει ο περίγυρος, δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα αφού τα κρυφά αίτια απαιτούν ειδική αντιμετώπιση. Παρόλο που σε ποσοστό 50% των περιπτώσεων, δεν ανευρίσκεται μια ξεκάθαρη αιτία για τις αποβολές αφού οι εξετάσεις αποβαίνουν φυσιολογικές, σήμερα η επιστήμη είναι σε θέση να δώσει λύσεις σε πολλά και διαφορετικά προβλήματα που σχετίζονται με τις επαναλαμβανόμενες αποβολές μιας γυναίκας έτσι ώστε να της χαρίσει τη δυνατότητα για μια φυσιολογική χωρίς δυσάρεστα απρόοπτα εγκυμοσύνη.

Πότε το ψάχνουμε;
Συνήθως μετά από τρεις αποβολές χρειάζεται να γίνει έλεγχος για διάφορα πιθανά προβλήματα που μπορεί να ευθύνονται για το πρόβλημα. Πολλοί θεωρούν (ίσως όχι άδικα) πως ο έλεγχος και η πιθανή θεραπευτική παρέμβαση πρέπει να ξεκινήσουν μετά τη δεύτερη συνεχόμενη αποβολή. Σε γυναίκες προχωρημένης ηλικίας που έχουν μπει στη διαδικασία εξωσωματικής για να αποκτήσουν παιδί, ο έλεγχος μπορεί να γίνει ακόμα και μετά την πρώτη αποβολή.

Πού απευθυνόμαστε;
Αν και ο γυναικολόγος σας είναι καλά ενημερωμένος πιθανόν να διεξάγει τις ειδικές εξετάσεις που χρειάζεται να γίνουν στην περίπτωση που ανήκετε στην κατηγορία γυναικών με σύνδρομο αποβολών. Συνήθως όμως οι ειδικοί σε θέματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε καλά οργανωμένα κέντρα είναι οι πιο καλά ενημερωμένοι και για τις εξετάσεις που απαιτούνται αλλά και για τις θεραπευτικές παρεμβάσεις που προτείνονται ανάλογα με το πρόβλημα που θα εντοπιστεί.

Τι μπορεί να φταίει;

• Ανατομικά αίτια: Διαφράγματα στη μήτρα, ανωμαλίες στο σχήμα της, ινομυώματα (εκείνα που αλλοιώνουν το σχήμα της ενδομήτριας κοιλότητας) και ενδομήτριες συμφύσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αποβολή. Η λύση: Τα αίτια αυτά στην πλειοψηφία τους μπορούν να αντιμετωπιστούν χειρουργικά (άλλοτε με ανοιχτό χειρουργείο κι άλλοτε λαπαροσκοπικά).

• Γενετικά αίτια: Είναι ίσως η πιο συχνή αιτία για μια αποβολή. Φαίνεται πως πάνω από το 50% των αποβολών τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης οφείλεται σε χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Αν ωστόσο οι αποβολές επαναλαμβάνονται μπορεί να οφείλονται σε συγκεκριμένα γενετικά αίτια και γι’ αυτό θα πρέπει να γίνει γενετικός έλεγχος. Ρόλο πάντως παίζει και η ποιότητα των ωαρίων που στις γυναίκες άνω των 35 ετών ελαττώνεται σημαντικά, πράγμα που αυξάνει τις πιθανότητες αποβολής. Η λύση: Ο γενετικός έλεγχος των γονέων μπορεί να οδηγήσει σε κάποια συμπεράσματα. Η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να δώσει λύση σε τέτοιου είδους προβλήματα καθώς μπορεί να γίνει ειδικός προεμφυτευτικός έλεγχος των εμβρύων ή των προς γονιμοποίηση ωαρίων ώστε να επιλεγούν τα καλύτερα, πράγμα που μειώνει σημαντικά το ποσοστό αποβολών.

• Ορμονικές διαταραχές: Διαταραχές του θυρεοειδή, αρρύθμιστος διαβήτης και διαταραχές σε συγκεκριμένες ορμόνες όπως τα αυξημένα επίπεδα προλακτίνης που συχνά συνδέονται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να ευθύνονται για τον κίνδυνο αποβολής. Η λύση: Ο υπερθυρεοειδισμός, ο υποθυρεοειδισμός και ο σακχαρώδης διαβήτης είναι σημαντικό να ρυθμιστούν πριν την έναρξη της εγκυμοσύνης. Διάφορα άλλα ορμονικά προβλήματα θα πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν πριν την εγκυμοσύνη. Π.χ. η αυξημένη προλακτίνη αφού διερευνηθούν τα αίτια της αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή αν όμως οφείλεται σε αδένωμα συνίσταται η χειρουργική αφαίρεση.

• Αιματολογικά προβλήματα: Τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί ότι διάφορες διαταραχές που σχετίζονται με την πήξη το αίματος όπως η θρομβοφιλία και άλλα αιματολογικά προβλήματα μπορεί να ευθύνονται για τις επαναλαμβανόμενες αποβολές ή τον πρόωρο τοκετό. Στις περιπτώσεις αυτές στο σημείο εμφύτευσης και ανάπτυξης του εμβρύου δεν υπάρχει καλή αιματική μικροκυκλοφορία με αποτέλεσμα το έμβρυο να μην αιματώνεται σωστά και να δημιουργούνται αποκολλήσεις πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής. Η λύση: Η γυναίκα με ιστορικό αποβολών, θα πρέπει μεταξύ άλλων να κάνει και ειδικές αιματολογικές εξετάσεις όπως για παράδειγμα έλεγχο για θρομβοφιλία και εφόσον χρειαστεί να ακολουθήσει θεραπεία καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με αντιπηκτική αγωγή ή άλλη θεραπεία.

• Ανοσολογικά αίτια: Μερικές φορές το ανοσολογικό σύστημα της μητέρας μεταβάλλεται λόγω των αναγκών της εγκυμοσύνης προκειμένου να φιλοξενήσει το έμβρυο που αποτελεί μια διαφορετική οντότητα. Τα ανοσολογικά αίτια των αποβολών απασχολούν τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο τους επιστήμονες αφού φαίνεται να ευθύνονται για ένα σημαντικό ποσοστό αποβολών. Η λύση: Σήμερα η Ανοσολογία της Αναπαραγωγής, ως επιστήμη, είναι σε θέση με ειδικές εξετάσεις να διαγνώσει τις διαταραχές του ανοσολογικού συστήματος προκειμένου να αποφασιστεί πως θα παρέμβει θεραπευτικά προς όφελος του εμβρύου και της γυναίκας. Έτσι, με τη σωστή χρήση των διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων πολλά ζευγάρια με τέτοια προβλήματα που δεν γνώριζαν ότι τα είχαν αποκτούν παιδί.

• Άλλα αίτια… Τόσο το υπερβολικό σωματικό βάρος όσο και το πολύ χαμηλό βάρος της μητέρας, έχουν συσχετιστεί με αυξημένη συχνότητα αποβολών. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να σχετίζονται με τις επαναλαμβανόμενες αποβολές, είναι το κάπνισμα, η υπερκατανάλωση καφέ και αλκοόλ και το έντονο στρες. Επίσης, κάποιες γυναικολογικές λοιμώξεις μπορεί να απειλήσουν την έκβαση μια εγκυμοσύνης.

Μην χάνετε την ελπίδα σας!
Μία αποβολή ισοδυναμεί μ’ έναν μικρό θάνατο, με μια απώλεια που μπορεί να είναι ψυχοφθόρα για το ζευγάρι και ιδιαίτερα για τη γυναίκα καθώς έρχεται αντιμέτωπη με την ξαφνική διακοπή της εγκυμοσύνης της. Τα ορμονικά επίπεδα σε αυτές τις περιπτώσεις διαταράσσονται και συχνά οι γυναίκες μετά από μια αποβολή μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη. Γενικά είναι σημαντικό να μην χάνετε την αισιοδοξία σας, να έχετε εμπιστοσύνη στο γιατρό αλλά και να κάνετε την απαραίτητη υπομονή μέχρι να γίνουν τα βήματα που χρειάζονται για να διασφαλιστεί η καλή έκβαση της επόμενης εγκυμοσύνης. Αν ωστόσο βλέπετε ότι σας βασανίζουν συναισθήματα απαισιοδοξίας και ότι το άγχος σας είναι αυξημένο και συνοδεύεται από συμπτώματα ευερεθιστικότητας, αϋπνίας και διαταραχών όρεξης, καλό είναι να ζητήσετε υποστήριξη από κάποιο ψυχολόγο.

Πηγή: happymom.gr