Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές συναρπάζουν ακόμα και τα μικρά παιδιά, τα οποία μιμούμενα τους γονείς τους συνειδητοποιούν τις απεριόριστες δυνατότητες που τους προσφέρει το διαδίκτυο. Ωστόσο οι κίνδυνοι που κρύβει το διαδίκτυο για τα παιδιά είναι πολλοί.

Η πιο διαδεδομένη ριψοκίνδυνη δραστηριότητα στο διαδίκτυο, όπως αναφέρεται από τα παιδιά, είναι η επικοινωνία με ανθρώπους που δε γνωρίζουν από κοντά. Μεγάλο ποσοστό  των παιδιών ηλικίας 9-16 ετών στην Ευρώπη που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, έχουν επικοινωνήσει στο παρελθόν με κάποιον που δεν έχουν γνωρίσει από κοντά. Είναι πολύ πιο σπάνιο βέβαια  για τα παιδιά να συναντήσουν από κοντά κάποιον που έχουν γνωρίσει μόνο μέσω διαδικτύου.

Οι γονείς λοιπόν, πρέπει να ενημερώσετε τα παιδιά σας για τους κινδύνους που κρύβουν οι επαφές με αγνώστους μέσα από το διαδίκτυο.

Πιο συγκεκριμένα τονίστε στα παιδιά σας ότι πρέπει:

– να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά στην επιλογή των ατόμων με τα οποία συνομιλούν στο διαδίκτυο.
– να απορρίπτουν μηνύματα ή αρχεία από αγνώστους διότι μπορεί να περιέχουν ιούς, διαφημίσεις ή ακατάλληλα προϊόντα.
– να μην αποθηκεύουν ηλεκτρονικές διευθύνσεις ατόμων που δεν έχουν γνωρίσει στην πραγματικότητα. Θα ήταν επίσης καλό να μην τους έχουν διαδικτυακούς φίλους, γιατί μπορεί να μην είναι αυτό που υποστηρίζουν πως είναι.
– να μην επιχειρήσουν να συναντηθούν ποτέ με άγνωστα άτομα. Αν τους ζητήσει κάποιος άγνωστος να τα συναντήσει, πρέπει για την ασφάλειά τους να σας το αναφέρουν.

Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό σποτ Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τους κινδύνους που κρύβουν οι επαφές με αγνώστους.