Η ατοπική δερματίτιδα ή έκζεμα είναι η πιο συχνή μορφή αλλεργίας στα μικρά παιδιά, η οποία μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει αύξηση λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Εκδηλώνεται με λεκέδες ανοιχτοκόκκινου ή καφέ χρώματος και τραχύ, φολιδωτό δέρμα στο πρόσωπο, στις πτυχές των χεριών ή πίσω από τα γόνατα. Είναι πολύ συνηθισμένη κατά τα δύο πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού.

Στα βρέφη εμφανίζεται συνήθως στα μάγουλα,  στο μέτωπο και στο κεφάλι. Προκαλεί έντονο κνησμό. Τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας, μπορεί να επεκταθούν και στο υπόλοιπο κορμάκι του βρέφους.  Η ατοπική δερματίτιδα παρουσιάζει περιόδους βελτίωσης και περιόδους που τα συμπτώματά της  είναι έντονα. Στα παιδιά  τεσσάρων χρονών και πάνω  η ατοπική δερματίτιδα εντοπίζεται κυρίως πίσω από τις αρθρώσεις. Ο ξεσμός της περιοχής από το παιδί επιδεινώνει το εξάνθημα και κάνει την περιοχή πιο σκληρή.

Σύμφωνα με τις απόψεις των  παιδιάτρων και των δερματολόγων η αντιμετώπιση της ατοπικής δερματίτιδας είναι πολύπλοκο θέμα.

 

Δείτε με απλούς τρόπους πως μπορείτε να βοηθήσετε και να απαλλάξετε το παιδί σας από τη συχνή εμφάνιση της ατοπικής δερματίτιδας.

 

Χρησιμοποιήστε ενυδατικές κρέμες. Μετά το μπάνιο η επιδερμίδα του μωρού θα πρέπει να ενυδατώνεται καλά, με ειδικό γαλάκτωμα, και χωρίς να έχει σκουπιστεί καλά το δέρμα, για να διατηρείται ακόμα περισσότερο η υγρασία στο σώμα και να μη στεγνώνει. Μη χρησιμοποιείτε αλκοολούχες λοσιόν γιατί ξηραίνουν το δέρμα.

Χρησιμοποιήστε ήπια σαπούνια ειδικά για ατοπικά δέρματα, τα οποία θα συστήσει δερματολόγος και μη σκουπίζετε πολύ έντονα το παιδί σας μετά το μπάνιο. Μην κάνετε πολύ ζεστό μπάνιο στο παιδί σας. Το νερό στο μπάνιο πρέπει να είναι χλιαρό, όχι ζεστό. Άλλωστε, τα άτομα με το συγκεκριμένο νόσημα δεν αντέχουν το πολύ ζεστό νερό.

 
Τα ρούχα του παιδιού και κυρίως του βρέφους θα πρέπει να είναι μόνο από 100% βαμβάκι. Προσπαθήστε να φοράτε στο παιδί σας βαμβακερά ρούχα και γενικά ρούχα που επιτρέπουν στο δέρμα του να «αναπνέει».


Πλένετε τα ρούχα των παιδιών με αντιαλλεργικά απορρυπαντικά.
Τα σεντόνια και οι πετσέτες θα πρέπει να πλένονται κάθε εβδομάδα στους 60 βαθμούς.

Κόβετε τα νύχια του παιδιού σας για να μην μπορεί να γρατσουνίζεται. Όταν έχει φαγούρα τοποθετείστε στην περιοχή δροσερές κομπρέσες.

Το μωρό δεν θα πρέπει να έρχεται σε επαφή με χημικές ουσίες, π.χ. αρώματα, makeup, διάφορα προϊόντα για τα μαλλιά, όπως λακ. Ο χώρος στον οποίον κινείται το μωρό ή το παιδί σας θα πρέπει να αερίζεται συχνά, να μην έχει καπνούς από τσιγάρο, έντονες μυρωδιές από λουλούδια, ενώ προσοχή χρειάζεται και στα οικιακά ζώα, ειδικά αν έχουν έντονο τρίχωμα.

Προσπαθήστε να ανακαλύψετε τι το ενοχλεί και να το αποφεύγετε. Προσπαθήστε να εντοπίσετε τυχόν αλλεργιογόνες τροφές (αυτές συνήθως είναι τα αυγά, το γάλα, τα δημητριακά, τα ψάρια, οι σοκολάτες, οι φράουλες, οι ντομάτες, η σόγια και οι ξηροί καρποί). Σκουπίστε τις τροφές καλά γύρω από το στόμα του παιδιού για να αποφεύγεται η παρατεταμένη επαφή του δέρματος με αυτές.

Προσοχή χρειάζεται στις πισίνες, καθώς το χλώριο μπορεί να ερεθίσει και να ξηράνει το δέρμα ακόμα περισσότερο.

Ελέγξτε την υγρασία στο περιβάλλον. Στην ξηρότητα του δέρματος συμβάλλουν και οι πολύ κακές ποιοτικά μορφές θέρμανσης, π.χ. κλιματισμός και τζάκι, που ρίχνουν την υγρασία στον χώρο. Είναι και αυτός ένας λόγος για επιδείνωση των συμπτωμάτων. Προμηθευτείτε ένα υγρόμετρο για να παρακολουθείτε την υγρασία στον χώρο και να την διατηρείτε στο 50%. Αν υπάρχει κλιματισμός ένας υγραντήρας θα βοηθήσει.