Η πιπίλα είναι ένα ομοίωμα θηλής που μιμείται το σχήμα της μητρικής θηλής, χωρίς όμως να προάγει τη θρέψη, αφού δεν είναι σχεδιασμένη για τη χορήγηση τροφής.

Ορισμένα οφέλη της χρήσης της είναι:

Ηρεμεί τα βρέφη. Το πιπίλισμα ηρεμεί και ανακουφίζει πολλά βρέφη, όταν είναι αναστατωμένα
Ανακουφίζει τον πόνο. Το πιπίλισμα συμβάλλει στην απελευθέρωση ουσιών, όπως οι ορμόνες ενδορφίνες, οι οποίες έχουν ανακουφιστική και αναλγητική δράση

Βοηθάει στον ύπνο. Αυτή η ανακουφιστική δράση βοηθάει το μωρό να κοιμηθεί ήσυχα και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου του

Αποσπάει προσωρινά την προσοχή. Μερικές φορές, το μωρό σας μπορεί να είναι περισσότερο ευερέθιστο. Η πιπίλα θα το βοηθήσει να εστιάσει την ενέργειά του στο πιπίλισμα, αποσπώντας την προσοχή του από τις εκρήξεις θυμού ή την πλήξη!

Ρυθμίζει τις αλλαγές της πίεσης κατά τη διάρκεια πτήσης. Σε τόσο μικρή ηλικία, το βρεφικό σώμα δεν ανταπεξέρχεται στις αλλαγές της ατμοσφαιρικής πίεσης με τον ίδιο τρόπο όπως των ενηλίκων. Χάρη στην πιπίλα, το μωρό σας θα μπορέσει να ξεπεράσει τη δυσφορία του στο αεροπλάνο.

Πολλές φορές το μωρό σας δεν μπορεί να αποχωριστεί με τίποτα την πιπίλα του το βράδυ.

Η χρήση της πιπίλας στον ύπνο δεν είναι απαγορευτική, ωστόσο υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Σε κάθε περίπτωση, είναι προτιμότερο το βράδυ να προσπαθήσετε πρώτα να κοιμίσετε το μωρό με ένα νανούρισμα ή ένα ελαφρύ κούνημα πριν του δώσετε την πιπίλα.

Σύμφωνα με τον George Cohen, καθηγητή Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, διάφορες μελέτες που δείχνουν ότι η πιπίλα κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορεί να προστατεύσει τα μωρά από το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου. Από την άλλη πλευρά, τα μωρά που χρησιμοποιούν πιπίλα μετά την ηλικία των έξι μηνών, είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν λοιμώξεις στα αυτιά, το στόμα ή και το έντερο.

Επιπλέον, πολλοί είναι οι γονείς που ενώ επιβεβαιώνουν ότι η χρήση της πιπίλας βοηθάει το μωρό τους στον ύπνο, το βρέφος ξυπνάει μέσα στη νύχτα γιατί του έχει φύγει από το στόμα και την ψάχνει. Επίσης, σε περίπτωση κρυολογήματος όπου το μωρό είναι συναχωμένο και δεν θα μπορεί να αναπνεύσει από τη μύτη, η εξάρτηση από την πιπίλα για να μπορεί να κοιμηθεί θα είναι προβληματική.

Οσον αφορά τα προβλήματα που πολλοί θεωρείται ότι προκαλεί η χρήση της πιπίλας στα δόντια, ο Cohen αναφέρει δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς τα πρώτα χρόνια τα παιδιά έχουν τα νεογιλά δόντια, πριν βγουν τα μόνιμα που αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους μετά τα πέντε έτη.