Πολλές φορές τα παιδιά για κάποιους λόγους δεν πίνουν το γάλα. Αυτό είναι ένα σχετικά σύνηθες πρόβλημα στα νήπια.Η επιλογή των τροφών και οι προτιμήσεις των νηπίων είναι ένας ακόμα τρόπος για να δείξουν την ανεξαρτησία τους. Οι μαμάδες αγχώνονται γιατί το παιδί τους δεν προσλαμβάνει την απαραίτητη ποσότητα ασβεστίου που έχει ανάγκη ο οργανισμός του.

Η ανησυχία αυτή για το ασβέστιο και τη διατροφή του παιδιού σας είναι λογική.Το γάλα αποτελεί μια πλούσια πηγή σε ασβέστιο, βιταμίνη D, βιταμίνη β12 και πολλών άλλων βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων καθώς επίσης μια κορυφαία πηγή πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπιδίων, στοιχεία απαραίτητα για την ανάπτυξη των παιδιών.
 

Το πιο σημαντικό βήμα που θα πρέπει να κάνετε πριν αντικαταστήσετε την συγκεκριμένη τροφή είναι διερευνήσετε αν το παιδί έχει κάποια δυσανεξία στην λακτόζη ή αλλεργία στο αγελαδινό γάλα. Μερικές ενδείξεις είναι οι κοκκινίλες στο δέρμα, η αδιαθεσία, ο πόνος την κοιλιά, το φούσκωμα, η ενόχληση στο στομάχι και η διάρροια. Στην περίπτωση που το παιδί δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία τότε μπορείτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή του παιδιού σας τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο.


Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να πιει γάλα ή να πάρει ασβέστιο από άλλες πηγές;
Σύμφωνα με τη σύγχρονη ιατρική, η συνιστώμενη ποσότητα πρόσληψης ασβεστίου για παιδιά ηλικίας 1-3 ετών είναι 350 mg την ημέρα.

Ο ακόλουθος κατάλογος δείχνει την ποσότητα ασβεστίου από τις τροφές που μπορούν να συμπεριληφθούν στη διατροφή του για να αυξηθεί η πρόσληψη ασβεστίου για τη σωστή διατροφή του παιδιού. (180 ml γάλακτος παρέχουν 250 mg Ασβεστίου)

Μερίδες τροφών που περιέχουν ποσότητα ασβεστίου 250 mg

150g γιαούρτι
200g κρέμα 
35g τυρί τσένταρ
50g σαρδέλες σε σάλτσα ντομάτας
100g τυρί και τάρτα αυγού
150g τυρί για μακαρόνια
150g πίτσα με τυρί και ντομάτα

Άλλες τροφές που μπορούν να βοηθήσουν για να λάβει το παιδί σας ασβέστιο περιέχουν ποσότητα ασβεστίου 125 mg

Ένα μεγάλο κομμάτι τυρί κρέμα
2 κουταλιές ταχίνι
16 αποξηραμένα βερίκοκα
120g παγωτό
300g βραστά φασόλια
90g βραστό σπανάκι
5 φουντίτσες μπρόκολου

Επίσης υπάρχουν κάποια είδη ψωμιού που είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο ώστε να συμπληρώσετε το απαραίτητο ασβέστιο για το παιδί. Συνεχίστε να προσφέρετε γάλα ή νερό με τα γεύματα και περιορίστε τους χυμούς στα 230 γραμμάρια την ημέρα. Εάν συμπεριλάβετε τουλάχιστον μία μερίδα από τις προαναφερθείσες τροφές, θα κάνετε μεγάλα βήματα προς την επίτευξη της συνιστώμενης πρόσληψης ασβεστίου για το παιδί σας.

Για να απορροφάται σωστά το ασβέστιο πρέπει το παιδί σας να παίρνει αρκετή βιταμίνη D. Αυτή προέρχεται από το φως του ήλιου στο δέρμα αλλά και από κάποιες διατροφικές επιλογές πλούσιες σε ασβέστιο όπως είναι  η  μαργαρίνη και τα ενισχυμένα δημητριακά.