Τα παιδιά μεγαλώνοντας χρειάζονται περισσότερη ενέργεια και ποικιλία από τροφές ώστε να παίρνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. Ας δούμε λοιπόν τη διατροφή τους σε αριθμούς ανάλογα πάντα με την ηλικία τους.

Όταν ένα το παιδί δεν τρέφεται σωστά κινδυνεύει από έλλειψη κάποιων θρεπτικών συστατικών με επιπτώσεις στην ανάπτυξη και στην υγεία του. Έρευνες έχουν δείξει πως παιδιά με λανθασμένη διατροφή, όπως έλλειψη ποικιλίας τροφών στο καθημερινό τους διαιτολόγιο, υπερκατανάλωση τροφών πλούσιων σε λίπος, ζάχαρη και αλάτι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες μεγαλώνοντας να παρουσιάσουν ασθένειες όπως διαβήτη και καρδιοπάθειες.

Για μια σωστή διατροφή λοιπόν, εκτός από την άσκηση, η οποία πρέπει να υπάρχει καθημερινά στο πρόγραμμά τους, τα παιδιά πρέπει να παίρνουν τροφές και από τις 4 κύριες ομάδες που είναι: (α) Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα ,(β) Τροφές πλούσιες σε άμυλο, (γ) Φρούτα και λαχανικά, (δ) Ομάδα κρέατος. Ας δούμε αναλυτικά όλα τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να παίρνει ένα παιδί ανάλογα με την ηλικία του.

Παιδιά προσχολικής ηλικίας

Γάλα

Το γάλα είναι η βασική τροφή για το παιδί. Συστήνεται η καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον 350 ml γάλακτος τη μέρα, ούτως ώστε να του παρέχονται τα 350 mg ασβεστίου που του είναι απαραίτητα καθημερινά. Αυτή η ποσότητα γάλακτος μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί με 2 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων. 1 μερίδα γαλακτοκομικού προϊόντος είναι:1 ποτήρι γάλα (200 ml) = 1 μικρό κεσεδάκι γιαούρτι (200 γρ.) = 1 φέτα τυρί ή 1 φέτα χαλούμι (30 γρ.).
Μην προσπαθήσετε να δώσετε στο παιδί μεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος γιατί αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να μην έχει όρεξη για άλλες τροφές. Μετά την ηλικία του ενός χρόνου μπορεί να μεταπηδήσετε από το γάλα του θηλασμού ή της φόρμουλας στο ολόπαχο αγελαδινό γάλα, αν η υπόλοιπη διατροφή το παιδιού είναι συμπληρωμένη. Μη δίνετε άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα στα παιδιά πριν την ηλικία των 5 χρόνων. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιείτε το ημιάπαχο γάλα από 2-5 χρόνων και το άπαχο γάλα μετά την ηλικία των 5.

Δημητριακά

Τα δημητριακά προγεύματος, το ρύζι, τα μακαρόνια, το πλιγούρι, το κριθαράκι, η πατάτα, το ψωμί, είναι τροφές που πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε κάθε γεύμα δηλαδή τουλάχιστον 4 μερίδες καθημερινά.

Φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες. Επίσης, δίνουν χρώμα και γεύση στα γεύματα. Πρέπει να δίνετε στο παιδί 4 μερίδες καθημερινά. Προσπαθήστε να δίνετε φρεσκοστυμμένο χυμό ή χυμό «χωρίς πρόσθετη ζάχαρη» αραιωμένο με νερό, καθώς και να προτιμάτε τα ωμά, παρά τα μαγειρεμένα λαχανικά.

Πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες είναι εξίσου σημαντικές για την ανάπτυξη του παιδιού. Οι καθημερινές ανάγκες σε πρωτεΐνη στην ηλικία των 1-5 χρόνων είναι : 1.1 γραμμάρια για κάθε κιλό σωματικού βάρους. Το κρέας, τα αυγά, τα όσπρια, το ψάρι και τα θαλασσινά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και πρέπει να δίνονται 1-2 μερίδες στα παιδιά καθημερινά. Προτιμάτε από τα κρέατα στήθος κοτόπουλου, κουνέλι, γαλοπούλα, ψαχνό χοιρινό. Σερβίρετε τα όσπρια τακτικά, ώστε να μάθουν τα παιδιά να τα τρώνε από μικρή ηλικία. Μη δίνετε ξηρούς καρπούς σε παιδιά πριν την ηλικία των 5 χρόνων.

Παιδιά Σχολικής Ηλικίας

Ιδανικά το διαιτολόγιο ενός παιδιού σχολικής ηλικίας πρέπει να περιλαμβάνει : 1 φλιτζάνι του τσαγιού ωμά ή ½ φλιτζάνι βραστά λαχανικά ως σαλάτα σε κάθε γεύμα, 2-4 φρούτα την ημέρα (περίπου 80 γραμμάρια το κάθε ένα), 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα χαμηλών λιπαρών (η μερίδα ορίζεται σε ½ φλιτζάνι ή 120 ml γάλα, σε 15-25 γραμμάρια τυρί, σε ½ φλιτζάνι ή 120 γραμμάρια γιαούρτι, κρέμα ή παγωτό), 1-2 φορές την εβδομάδα όσπρια (η μερίδα ορίζεται σε 60 γραμμάρια άβραστα ή 180 γραμμάρια βρασμένα), 2 φορές την εβδομάδα ψάρι (η μερίδα ορίζεται στα 60-90 γραμμάρια μαγειρεμένο) και 1-3 φορές κρέας και κοτόπουλο (η μερίδα ορίζεται στα 60-90 γραμμάρια μαγειρεμένο).

Πηγή: happymom.gr