Σιδεράκια, στα δόντια τους, χρειάζονται να βάλουν έξι στα δέκα παιδιά και ένας στους δυο ενήλικες, σύμφωνα με τελευταίες επιστημονικές μελέτες!

Το παιδί σας έχει περισσότερες πιθανότητες να χρειάζεται σιδεράκια, αν πιπιλούσε κατά τη νηπιακή ηλικία διαρκώς το δάχτυλό του και έχουν «πέσει» πιο νωρίς τα  νεογιλά δόντια του. Εάν έχετε παρατηρήσει πως αναπνέει με το στόμα κι όχι με τη μύτη ή έχει μικρές γνάθους με μεγάλα δόντια ή αντίστροφα, που ίσως έχει κληρονομήσει από εσάς.

Η σωστή θέση των δοντιών αφορά πρωτίστως πρακτικούς και  λειτουργικούς λόγους της στοματικής κοιλότητας όπως  η μάσηση, η αρμονική σχέση  της άνω και κάτω γνάθου,  στην ομιλία και στη διατήρηση της υγείας της στοματικής κοιλότητας, κ.α.  Ο πρώτος ορθοδοντικός έλεγχος ενδείκνυται να γίνεται στην ηλικία των 8 χρόνων, αφού έχουν ανατείλει οι πρώτοι γομφίοι έτσι με αυτόν τον  τρόπο μπορούμε να αποφύγουμε πιθανές εξαγωγές δοντιών.
Το αν θα πρέπει το παιδί σας να φορέσει σιδεράκια αυτό το αποφασίζει ο ορθοδοντικός ύστερα από τον έλεγχο που κάνει στο παιδί κατά την ηλικία των 8-9 χρόνων. Η τοποθέτηση, σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες, δεν κρίνεται απαραίτητη μόνο για την βελτίωση της θέσης των δοντιών, αλλά και για την επίλυση άλλων σοβαρών προβλημάτων του στόματος.Το παιδί μπορεί να χρειάζεται να βάλει σιδεράκια ακόμα και για να βελτιωθεί η εικόνα του χαμόγελου του, καθώς τα σιδεράκια  κάνουν θαύματα στο χαμόγελο του και  έτσι θα τονώσουν την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας.

Η διάρκεια της θεραπείας, ποικίλλει από 1,5 με 2 χρόνια και η σταθεροποίηση του αποτελέσματος διαρκεί ένα χρόνο. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και η συμβολή πλαστικού χειρουργού. Η εφαρμογή τους δεν πονάει, ωστόσο θα ταλαιπωρηθεί για ένα μικρό χρονικό διάστημα μέχρι να τα συνηθίσει. Για 3 – 4 μέρες το παιδί σας θα αισθανθεί μια μικρή δυσφορία, λόγω του μηχανισμού που θα έχει τοποθετηθεί στο στόμα του  αλλά μπορείτε να το αντιμετωπίσετε με παυσίπονα. Μπορείτε επίσης, να το βοηθήσετε δίνοντας του να φάει τροφές μαλακές όπως σούπες, ζυμαρικά, μπιφτέκια.

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς το παιδί δε θα δυσκολεύεται στο φαγητό του καθώς θα μπορεί να τρώει ό, τι και πριν.  Χρειάζεται να  ελαττώσει, τσίχλες, καραμέλες, παστέλια και γλειφιτζούρια, τα οποία μερικά από αυτά κολλάνε πάνω στα σιδεράκια και κάποια άλλα επειδή είναι σκληρά μπορεί να τα καταστρέψουν. Πάντα όμως θα πρέπει να βουρτσίζει καλά τα δόντια του μετά από κάθε γεύμα και θα πρέπει να το υπενθυμίζετε προκειμένου να διατηρείται η στοματική υγιεινή.

Όσον αφορά την εμφάνιση του παιδιού σας μην ανησυχείτε. Σε αυτή την ηλικία βλέπουμε την πλειονότητα των παιδιών να έχουν σιδεράκια, σαν να είναι μόδα, οπότε το παιδί δεν νοιώθει ότι ξεχωρίζει. Δεν είναι τυχαίο που ακόμη και αμερικάνικες σειρές και ταινίες, παρουσιάζουν παιδιά και ενήλικες με σιδεράκια, ώστε να μην αισθάνονται άσχημα όσοι τα φορούν.