Στο τέλος κάθε χρονιάς, οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν τον απολογισμό τους και θέτουν τους στόχους τους για τον επόμενο χρόνο. Αυτή είναι μια διαδικασία που μπορείτε να διδάξετε στα παιδιά σας από μικρή ηλικία και μάλιστα να τα βοηθήσετε όχι μόνο να πάρουν αποφάσεις, αλλά και να τις πραγματοποιήσουν.
Φυσικά όλο αυτό πρέπει να γίνει με έξυπνο και παιχνιδιάρικο τρόπο, χρησιμοποιώντας θετικές κουβέντες.

Τα παιδιά δεν πρέπει να νιώσουν ότι δεν είναι καλά ή ότι κάνουν κάτι άσχημο που πρέπει οπωσδήποτε να διορθώσουν, αλλά περισσότερο να μάθουν τη σημασία του να βάζει κανείς στόχους και να προσπαθεί να τους πραγματοποιεί.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

  • Αντί να πείτε «αποφασίζω να τρέφομαι πιο υγιεινά», κάτι που το παιδί δεν μπορεί ακριβώς να κατανοήσει, μπορείτε να πείτε «αποφασίζω να τρώω κάθε μέρα φρούτα και να περιορίσω, για παράδειγμα, τα πατατάκια σε μια μόνο φορά την εβδομάδα».
  • Αντί να πείτε «θα βλέπω λιγότερη τηλεόραση», μπορείτε να πείτε «αποφασίζω να διαβάζω ή να μου διαβάζει η μαμά ένα βιβλίο κάθε μέρα για μισή ώρα».
  • Αντί του γενικού και αόριστου «θα βοηθάω τη μαμά με τις δουλείες του σπιτιού», μπορείτε να πείτε «θα στρώνω κάθε μέρα το κρεβάτι μου και θα μαζεύω τα παιχνίδια μου».
  • Αν θέλετε να παιδιά σας να μην τσακώνονται συνέχεια, μπορείτε να πείτε «θα μοιράζομαι τα παιχνίδια μου με τα αδέρφια μου και θα τα βοηθώ»
Δεν είναι ποτέ νωρίς να διδάξετε στα παιδιά σας να βάζουν στόχους, ωστόσο το πιο σημαντικό είναι να είστε δίπλα τους, όταν βλέπετε ότι δυσκολεύονται και να τα ενθαρρύνετε να μην τα παρατούν, αλλά να συνεχίζουν μέχρι να τα καταφέρουν.

Πηγή: mother.gr