Η παιδική παχυσαρκία, τα ποσοστά της οποίας είναι υψηλά στη χώρα μας, έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών. Πολυάριθμες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα υπέρβαρα παιδιά έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση, αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα και μελλοντικά θα εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη.

Έρευνες έχουν καταδείξει πως ένας παράγοντας κλειδί για την επιτυχία στην απώλεια βάρους του παιδιού είναι η απώλεια βάρους του γονιού προς τα φυσιολογικά όρια. 
Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα για την αποδοτική αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας ένα πρόγραμμα που εμπλέκει όλη την οικογένεια στην απώλεια βάρους είναι περισσότερο αποδοτικό όσον αφορά το παιδί. 
Οι ειδικοί που πραγματοποίησαν την έρευνα τονίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουν οι γονείς το παχύσαρκο παιδί τους να χάσει βάρος είναι να χάσουν βάρος οι ίδιοι. Αυτό προέκυψε μέσα από τη μελέτη, όπου αποδείχτηκε ότι η απώλεια βάρους των γονιών ήταν ο πιο καθοριστικός παράγοντας για την απώλεια βάρους του παιδιού. 
Η αλήθεια είναι πως οι γονείς αποτελούν για τα παιδιά πρότυπα προς μίμηση και η επιρροή τους είναι εξαιρετικά μεγάλη ως προς διατροφικές συνήθειες που υιοθετούν. Με τις δικές τους διατροφικές συνήθειες και τη συμπεριφορά, οι γονείς διδάσκουν τον τρόπο ζωής στα παιδιά τους. Όταν το παράδειγμά των γονέων αφορά υγιεινές συνήθειες στη διατροφή και σωματική άσκηση τότε το παιδί που βρίσκεται σε πρόγραμμα απώλειας βάρους φτάνει πιο εύκολα στο στόχο του.