Από τη στιγμή της γέννησης, οι αισθήσεις του μωρού σας αρχίζουν να αφυπνίζονται από τα ερεθίσματα του νέου του περιβάλλοντος.

Η αίσθηση της όρασης

Το μεγαλύτερο ερέθισμα δέχεται η αίσθηση της όρασης του μωρού σας. Παρόλο που η όρασή του δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη κατά τη γέννησή του, μπορεί να εστιάσει σε μια απόσταση έως 25-26 εκατοστά περίπου.  Καθώς η όρασή του είναι λίγο θολή, έλκεται εύκολα από απλά σχήματα με χρώματα που δημιουργούν αντιθέσεις όπως το μαύρο, το άσπρο ή το κόκκινο. Επίσης, προτιμά να εστιάζει σε έντονα γεωμετρικά σχήματα με ευδιάκριτα περιγράμματα και αιχμηρές γωνίες. Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα σχήματα και αντικείμενα που είναι τοποθετημένα κοντά του, το μωρό σας έλκεται περισσότερο από τα πρόσωπα των ανθρώπων. Αρχικά χρησιμοποιεί το περίγραμμα του προσώπου σας και το σχήμα του κεφαλιού και των μαλλιών σας, για να βοηθηθεί ώστε να ολοκληρώσει ένα μέρος της διαδικασίας του να θυμάται πρόσωπα. Στους 3 μήνες περίπου θα είναι ικανό να διακρίνει το σχήμα των ματιών, της μύτης και του στόματός σας, και έτσι θα μπορεί να ξεχωρίζει ανθρώπους και εκφράσεις προσώπων.

Η αίσθηση της ακοής

Η αίσθηση της ακοής του μωρού σας έχει ήδη αναπτυχθεί καλά πριν τη γέννησή του. Αρχικά, είναι η ανθρώπινη φωνή που το ελκύει περισσότερο, ειδικά της μητέρας του. Του αρέσει να σας ακούει να μιλάτε καθώς «αιχμαλωτίζεται» από τις διαρκείς αλλαγές στο ύψος, το ρυθμό και τον τόνο της φωνής σας. Οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μιλάτε: αργά ή γρήγορα, με ψηλή ή χαμηλή φωνή, το εντυπωσιάζουν. Καθώς κάθε ανθρώπινη φωνή είναι μοναδική, το μωράκι σας είναι ικανό να αναγνωρίσει τη δική σας φωνή από τη στιγμή που γεννιέται, αφού του θυμίζει την οικεία φωνή που άκουγε όσο ήταν στη μήτρα σας. Έτσι, παρόλο που δεν είχε ξαναδεί το πρόσωπό σας, η οικειότητα της φωνής σας το καθησυχάζει στο καινούργιο του περιβάλλον.

Η αίσθηση της αφής

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο ενιαίο αισθητήριο όργανο του σώματος του μωρού σας. Το δέρμα του μωρού σας αντιλαμβάνεται την παραμικρή αλλαγή στη θερμοκρασία και το πιο ελαφρύ άγγιγμα. Παρόλο που το άγγιγμα επιτρέπει στο μωρό σας να μάθει για το περιβάλλον του, η πιο σημαντική πτυχή του αγγίγματος είναι η συναισθηματική κάλυψη που παρέχει στο μωρό σας. Το γεμάτο αγάπη χάδι σας, το άγγιγμα των δαχτύλων σας και το απαλό μασάζ, του μεταφέρουν μια αίσθηση αγάπης και συναισθηματικής ασφάλειας. Συχνά σταθερά, αλλά ελαφρά χτυπηματάκια στο μωρό σας του επιτρέπουν να γίνει ευαίσθητο στο άγγιγμά σας και του προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες για να σας γνωρίσει καλύτερα. Αυτή η ξεχωριστή εμπειρία δυναμώνει το συναισθηματικό δέσιμο ανάμεσα σε εσάς και το μωρό σας.

 

Πηγή: Από την επιστημονική ομάδα των Pampers

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!