Η πιπίλα για τα περισσότερα παιδιά συμβολίζει την ασφάλεια, το μέσο με το οποίο ηρεμούν, γι’αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στον τρόπο που θα την κόψουμε, αφού για το παιδί μας θα είναι μια σημαντική μετάβαση.

Πώς θα κόψουμε την πιπίλα;

– Την περίοδο αυτή μην επιχειρήσετε να «κόψετε» και κάτι άλλο, π.χ. πάνα. Επιλέξτε μια ήρεμη περίοδο χωρίς εντάσεις και αλλαγές.

– Προμηθευτείτε παραμυθάκια με θέμα το κόψιμο της πιπίλας και ξεκινήσετε να τα διαβάζετε λίγο καιρό πριν την έναρξη της διαδικασίας. Δημιουργήστε μόνοι σας παραμύθια που να αφορούν αυτό το θέμα.

– Ενισχύετε την ψυχολογία του παιδιού τονίζοντάς του όσα θετικά έχει καταφέρει π.χ. «Βλέπω ότι μεγάλωσες αρκετά και μπορείς πλέον να βάζεις τα παπούτσια σου χωρίς τη βοήθειά μου». Σε καμία περίπτωση μην κοροϊδεύετε το παιδί λέγοντας, π.χ. «Μα καλά μωρό είσαι και ζητάς πάλι την πιπίλα;». Σε περίπτωση που το παιδί παρατήσει από μόνο του κάπου την πιπίλα μείνετε σε αυτό λέγοντάς του το πόσο υπερήφανοι είστε γι’ αυτό!

– Την εβδομάδα που θα κόψετε την πιπίλα κουράζετε σωματικά περισσότερο το παιδί σας κατά την διάρκεια της ημέρας με βόλτες, περπάτημα, αθλητισμό κ.λπ. Έτσι το βράδυ θα είναι πολύ κουρασμένο και θα αποκοιμηθεί ευκολότερα.

– Αντικαταστήστε την πιπίλα με ένα άλλο «νάνι» που το παιδί θα επιλέξει μόνο του. Μαζί με αυτό αλλάξτε λίγο την βραδινή ρουτίνα κάνοντας περισσότερες αγκαλιές και διαβάζοντας παραπάνω παραμύθια.

– Όταν εκνευριστεί για κάτι και αρχίζει να αναζητά την πιπίλα αποσπάστε την προσοχή του με κάτι άλλο ή κάντε μαζί έναν περίπατο. Μάθετε στο παιδί σας ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι χαλάρωσης.