Οι γιορτές είναι συνδεδεμένες με χαρά, δώρα και βέβαια με… γλυκά. Δύο από τα πιο δημοφιλή γλυκά των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες. Πόσα κομμάτια όμως είναι το επιτρεπτό όριο για τα παιδιά; Αν προσπαθήσετε να  αποτρέψετε το παιδί σας από την κατανάλωση των γλυκών την περίοδο των γιορτών είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτύχετε.

Ίσως να μη χρειάζεται μια τόσο αυστηρή πρακτική, αφού είναι δυνατό το παιδί σας να καταναλώνει μεν γλυκά αλλά να διατηρήσει μια ισορροπημένη διατροφή!

Διαβάστε μερικά tips, ώστε να καταφέρετε το παιδί σας να φάει λιγότερα γλυκά στις γιορτές

– Στο παιδί σας σίγουρα αρέσουν τα γλυκά όμως δεν καταλαβαίνει τους κινδύνους που κρύβουν. Εξηγήστε με λόγια που μπορούν να καταλάβει, ανάλογα με την ηλικία του, για ποιο λόγο δεν θα πρέπει να τρώει πολλά γλυκά.

– Κρατήστε το διατροφικό σας πρόγραμμα. Η περίοδος των γιορτών είναι περίοδος γενικότερης χαλάρωσης  και  η καθημερινή ρουτίνα ανατρέπεται. Προσπαθήστε να τρώει το παιδί σας 5 γεύματα την ημέρα, αποφεύγοντας έτσι να νιώθει  πείνα και να καταφεύγει σε όποιο γλυκό βρίσκει  μπροστά του.

– Φτιάξτε με το παιδί σας τα γλυκά. Στη συνέχεια εξηγείστε του ότι τα φτιάξατε για να τα μοιραστείτε με συγγενείς και φίλους ή για να κεράσετε τους επισκέπτες σας, συνεπώς θα πρέπει να τα τρώτε με φειδώ.

– Προτείνετε στο παιδί να μοιραστείτε μαζί του ένα κομμάτι αντί να το φάει ολόκληρο. Γενικά να θυμάστε ότι ένα μέτριο κομμάτι, μελομακάρονο ή κουραμπιές μπορεί να έχει από 110 έως 150 θερμίδες

– Προσπαθήστε να έχετε και άλλες εναλλακτικές λύσεις για σνακ ,ώστε να μην καταφεύγει στο γλυκό, όπως κάποια ζεστή σοκολάτα ρόφημα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, φρουτοσαλάτα με dressing γιαουρτιού, ή κουλουράκια κανέλας.

– Αποφύγετε να τρώτε γλυκάκια οικογενειακώς μπροστά στην τηλεόραση γιατί «χάνεται ο έλεγχος και το παιδί σας μιμείται διατροφικές συνήθειες και συμπεριφορές.

– Ενημερώστε φίλους και συγγενείς να μη  φέρνουν γλυκά και σοκολάτες στο  παιδί σας  για να αποφύγετε τις συγκρούσεις και τις προστριβές μαζί του λόγω της απαγόρευσης αλλά και γιατί τα δώρα αυτά το μόνο που προσφέρουν είναι θερμίδες.

– Μη «διακοσμείτε» το σπίτι με γλυκά. Δε χρειάζεται η πιατέλα με τους κουραμπιέδες να βρίσκεται στην τραπεζαρία σας σε όλη τη διάρκεια των γιορτών. Φέρτε τα γλυκά μόνο όταν έχετε καλεσμένους και τις υπόλοιπες ώρες, κρατήστε τα κάπου κρυμμένα και σερβίρετε, όταν το κρίνετε απαραίτητο.