Τα παιδιά συνηθίζουν να υπερβάλουν σε ορισμένες αντιδράσεις τους, είτε πρόκειται για κάτι θετικό, είτε για κάτι αρνητικό. Και επειδή κανένας γονιός δε θέλει να βλέπει το παιδί του λυπημένο, ιδού κάποιες φράσεις που θα το βοηθήσουν να ηρεμήσει αρκετά:
«Κάνε υπομονή, θα περάσει!»
Όταν το παιδί είναι λυπημένο, όλα φαντάζουν μαύρα και δίχως λύση. Εκεί λοιπόν έρχεστε εσείς να του δώσετε κουράγιο και να του δείξετε ότι υπάρχει φως στο τούνελ!
«Όλα για κάποιο λόγο γίνονται!»
Μπορεί να μην μπορεί να τον βρει το παιδί, ούτε καν εσείς, όμως με αυτή τη φράση δίνετε μια θετική αύρα, προσπαθώντας να το κάνετε με ορθολογικό τρόπο να νιώσει λίγο καλύτερα. Το αν τελικά έχει ισχύ η συγκεκριμένη πεποίθησή σας θα το δείξει ο χρόνος.
«Πες μου πώς μπορώ να σε βοηθήσω!»
Αφήστε το παιδί να επιλέξει πώς μπορείτε να βοηθήσετε είτε στη διαχείριση των συναισθημάτων του, είτε και σε πιθανή λύση του προβλήματος που του προξένησε λύπη. Μόνο αν διαπιστώσετε ότι αυτά που ζητάει το παιδί είναι μη εφαρμόσιμα να πείτε τις δικές σας προτάσεις.
«Σκέψου κάτι που θα σου φτιάξει τη διάθεση!»
Μια παρότρυνση να προσανατολίσει αλλού τη σκέψη του, σε κάτι δηλαδή που θα του φτιάξει-έστω και προσωρινά-την ψυχολογία. Αν την κάνει πράξη, σίγουρα θα υπάρξουν αποτελέσματα.
«Μην το σκέφτεσαι συνέχεια!»
Παρεμφερής ατάκα με την προηγούμενη, πιο πολύ ταιριαστή σε καταστάσεις που δεν αλλάζουν. Το να σκέφτεται το παιδί σχεδόν εμμονικά κάτι δυσάρεστο δεν έχει καμία πρακτική αξία, όσο ανθρώπινο κι αν είναι!
Πηγή: mother.gr