Τα νήπια που λένε ψέματα από νωρίς είναι πιθανότερο να τα καταφέρουν καλύτερα από τα άλλα αργότερα στη ζωή τους, υποστηρίζουν επιστήμονες. Διότι, εξηγούν, οι περίπλοκες εγκεφαλικές διεργασίες που πρέπει να γίνουν για να διατυπωθεί ένα ψέμα αποτελούν δείκτη πρώιμης ευφυΐας του παιδιού.
Μια καναδική μελέτη 1.200 παιδιών ηλικίας από 2 έως 17 ετών έδειξε πως όσα μπορούσαν να πουν ψέματα είχαν ήδη φτάσει σε σημαντικό στάδιο της ανάπτυξής τους. Μόνο το ένα πέμπτο των δίχρονων που εξετάστηκαν στο πλαίσιο της μελέτης ήταν ικανά να πουν ψέματα.
Όμως στην ηλικία των τεσσάρων ετών, 90% ήταν ικανά να λένε ψέματα, όπως τουλάχιστον διαπιστώθηκε από τη μελέτη. Το ποσοστό αυξάνεται με την ηλικία και κορυφώνεται στα 12, όταν σχεδόν όλα τα παιδιά λένε ψέματα. Αυτό σημαίνει πως είναι ικανά για περίπλοκες εγκεφαλικές διαδικασίες, όπως η αφομοίωση πληροφοριών και η χρησιμοποίηση των δεδομένων προς όφελός τους. Συνδέεται με την ανάπτυξη περιοχών του εγκεφάλου που επιτρέπουν την «εκτελεστική λειτουργία» και προϋποθέτει υψηλότερης τάξης σκέψη και συλλογισμό.
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μελέτης του Παιδιού στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο δρ Κανγκ Λι δήλωσε: «Οι γονείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν αν το παιδί τους πει ένα αθώο ψέμα. Δεν θα γίνει γι΄ αυτό τον λόγο παθολογικός ψεύτης. Σχεδόν όλα τα παιδιά λένε ψέματα. Αποτελεί ένδειξη ότι έφτασαν σ΄ ένα νέο ορόσημο στην ανάπτυξή τους. Αυτά που έχουν καλύτερη γνωστική ανάπτυξη λένε ψέματα επειδή μπορούν να καλύπτουν τα ίχνη τους». Και αυτό συμβαίνει επειδή έχουν αναπτύξει την ικανότητα να κάνουν περίπλοκες εγκεφαλικές διεργασίες, κατά τις οποίες κρατούν την αλήθεια στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους.