Αν συνηθίζετε να ασχολείστε με τα παιδιά σας μόνο όταν παραφέρονται ή αν τα λόγια σας έχουν ως στόχο μόνο να διορθώνουν τα λάθη τους, θα πρέπει άμεσα να αλλάξετε τακτική. Τα παιδιά χρειάζονται την προσοχή σας και όταν συμπεριφέρονται καλά και η θετική ενίσχυση είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Η θετική ενίσχυση δεν το ίδιο με την επιβράβευση, η οποία πολλές φορές γίνεται χωρίς λόγο και σε υπερβολικό βαθμό, με αποτέλεσμα να κάνει περισσότερο κακό στο παιδί παρά καλό.

Πιο συγκεκριμένα:

Η επιβράβευση πολλές φορές είναι γενικόλογη, π.χ. «μπράβο, είσαι καλό παιδί!» και δίνει την εντύπωση ότι δεν έχετε και πολύ χρόνο να ασχοληθείτε με το παιδί. Αντίθετα, η θετική ενίσχυση είναι πιο συγκεκριμένη και βοηθά καλύτερα το παιδί να καταλάβει τι έκανε σωστά και άρα να το επαναλάβει στο μέλλον, π.χ. «βλέπω ότι μάζεψες τα παιχνίδια σου και τα τακτοποίησες στα κουτιά τους, μπράβο σου»!

Η θετική ενίσχυση δε συνδέεται με το αποτέλεσμα, αλλά με την προσπάθεια. Συνήθως επιβραβεύουμε ένα θετικό αποτέλεσμα, όπως οι καλοί βαθμοί στο σχολείο ή μια καλή επίδοση στον αθλητισμό. Ωστόσο τα παιδιά χρειάζονται να ακούν καλά λόγια, ακόμα και όταν το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο. Λέγοντας στο παιδί «είμαι περήφανη για την προσπάθειά σου, σίγουρα την επόμενη φορά θα τα καταφέρεις», του δίνετε θάρρος και δύναμη να προσπαθήσει ξανά.

Όταν θέλουμε να ενισχύσουμε θετικά ένα παιδί και να το ενθαρρύνουμε, δεν του λέμε ψέματα. Δεν έχει κανένα όφελος να λέτε στο παιδί τι καλό που είναι σε κάτι, όταν αντικειμενικά έχει δυσκολίες. Το παιδί δεν είναι χαζό και καταλαβαίνει ότι το κοροϊδεύετε, γι’ αυτό προσπαθήστε να το ενισχύσετε, χωρίς όμως να λέτε ψέματα.

Η θετική ενίσχυση επικεντρώνεται στα καλά που κάνει κάθε παιδί και όχι στις σκανταλιές ή τις αποτυχίες του. Συνήθως οι γονείς προσπαθώντας να διορθώσουμε τα αρνητικά, αφήνουμε τις καλές πράξεις να περνούν απαρατήρητες και αυτό είναι κάτι που πληγώνει και αποθαρρύνει τα παιδιά. Έξαλλου όπως λέει και μια παροιμία «το καλό, να λέγεται»!

Πηγή: mother.gr