Τα πρώτα βήματα ενός μωρού είναι μία από τις πιο κοινές ανησυχίες των νέων γονέων, που πιστεύουν ότι το περπάτημα σχετίζεται με την ευφυΐα. Πολλές φορές ακούμε κάποιους να υπερηφανεύονται για την εξυπνάδα των μονάκριβών τους, γιατί περπάτησαν στο 10ο μήνα. Ποια είναι η αλήθεια;

Οι περισσότεροι γονείς περιμένουν το παιδί τους να αρχίσει το περπάτημα κάποια μέρα κοντά στα πρώτα του γενέθλια, αλλά ουσιαστικά το φυσιολογικό είναι να περπατήσει από 9 έως 18 μηνών.

Εάν το παιδί περπατήσει πιο κοντά στο τελικό χρονικό όριο των 18 μηνών, αυτό μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη ευκαιριών, τη γενετική, ακόμα και την ιδιοσυγκρασία του.

Οι επιστήμονες συμβουλεύουν τους γονείς αρχικά να κρατούν από το χέρι τα παιδιά τους και να τα ενθαρρύνουν να κάνουν τα πρώτα τους βηματάκια με βοήθεια μέσα στο σπίτι σε ένα προστατευμένο περιβάλλον.

Ιδιαίτερα χρήσιμες είναι οι «περπατούρες», αλλά και τα ψεύτικα καλαθάκια σούπερ μάρκετ, που πωλούνται στα παιχνιδάδικα, τα οποία μπορούν να κρατούν τα παιδιά και να κάνουν τις πρώτες βόλτες τους.

Είναι γεγονός ότι τα περισσότερα παιδιά, που αργούν να περπατήσουν, δεν έχουν κανένα πρόβλημα, αλλά εάν παρέλθει το 18μηνο και δεν το έχουν κάνει, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας και να εξεταστεί το παιδί από έναν ειδικό ορθοπεδικό.

Να γνωρίζετε πάντως ότι συχνά τα παιδιά που μιλούν γρήγορα ή που αναπτύσσουν άλλες δεξιότητες, σχετικά νωρίτερα από το φυσιολογικό, μπορεί να παρουσιάσουν μία ελαφρά καθυστέρηση στο περπάτημα.

Πηγή: mother,.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!