Οι ρυθμοί του παιδιού σας από τη γέννησή του μέχρι να μεγαλώσει αλλάζουν, έτσι και ο ύπνος του παιδιού σας αλλάζει με τον καιρό, ανάλογα με την ηλικία του. Κάθε άνθρωπος έχει τους βιολογικούς του ρυθμούς και δεν κοιμούνται όλοι τον ίδιο αριθμό ωρών.Τα παιδιά διαφέρουν μεταξύ τους και ο επαρκής χρόνος για την ξεκούραση είναι για το καθένα διαφορετικός.

Διαβάστε τις αλλαγές που συμβαίνουν στις συνήθειες του ύπνου του  παιδιού  ανάλογα με την ηλικία του

 Από τη γέννηση μέχρι 3 μηνών
Το παιδί σας κοιμάται τον περισσότερο χρόνο και ξυπνά κυρίως για να φάει. Γύρω στον τρίτο μήνα αυξάνεται σταδιακά ο χρόνος που παραμένει ξύπνιο. Το μωράκι σας μένει ξύπνιο περισσότερο τις απογευματινές ώρες, καθώς τα ερεθίσματα που δέχεται είναι περισσότερα, τα αντιλαμβάνεται και τα επεξεργάζεται.

Μωρό 4 μηνών
Σε αυτή την ηλικία το μωρό σας εγκαταλείπει τις συνήθειες του ύπνου που είχε ως βρέφος και αρχίζει να κοιμάται περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας  σαν μεγαλύτερο παιδί. Συνήθως  καταφέρνει να κοιμηθεί το βράδυ  για 6 συνεχόμενες ώρες (με μερικές εξαιρέσεις, δυστυχώς…). Η περίοδος προσαρμογής του μωρού σας στις νέες συνήθειες ύπνου του μπορεί να  συνοδεύεται από συχνά μεταμεσονύχτια ξυπνήματα και μικρότερης διάρκειας ημερήσιους υπνάκους. Το μωρό σας  τώρα αρχίζει να ελέγχει την πείνα του και  για αυτό τον λόγο οι ώρες συνεχούς ύπνου αυξάνονται.

Μωρό 8 μηνών
Η φάση αυτή σχετίζεται με τα αναπτυξιακά κατορθώματα του μωρού που συντελούνται από τον 8ο έως τον 10ο  μήνα ζωής. Σε αυτή την ηλικία γίνεται ένα αναπτυξιακό άλμα σε ότι αφορά την κίνηση, μιας και το μωρό σας αρχίζει να μπουσουλάει, να σηκώνεται όρθιο στηρίζοντας το σώμα του στα έπιπλα, ο εγκέφαλος του αναπτύσσεται ραγδαία, ενώ έχουν κάνουν ήδη την εμφάνισή τους τα πρώτα δοντάκια. Οι αλλαγές αυτές δεν είναι και λίγες για να αφήσουν αδιάφορες τις συνήθειες του μωρού σας γύρω από τον ύπνο. Το αποτέλεσμα είναι το μωρό να κάνει ακατάστατο βραδινό ύπνο, να μην κοιμάται πολλές ώρες την ημέρα και σε κάποιες περιπτώσεις  μάλιστα να διατηρεί μόνο το μεσημεριανό και βραδινό  ύπνο του. Πολλές φορές θα παρατηρήσετε τα βράδια να ξυπνάει και να δυσανασχετεί. Αυτό συμβαίνει όχι γιατί πεινάει ή είδε κάποιο όνειρο, που το ξύπνησε, αλλά γιατί είναι πολύ πιθανό να έχει ενοχλήσεις στα δόντια του.  Εσείς φροντίστε να το καθησυχάζετε και να το κρατάτε αγκαλιά , γιατί οι πόνοι που νιώθει από τα δοντάκια που ξεπροβάλλουν είναι μεγάλοι και ευθύνονται για τη γκρίνια του και τη δυστροπία του την ημέρα και το βράδυ.

Μωρό  11 μηνών
Το μωρό σας λίγο πριν σβήσει το πρώτο του κεράκι αποχαιρετά τις περισσότερες φορές,  τον έναν από τους δύο ημερήσιους υπνάκους που έκανε μέχρι τώρα. Πολλοί γονείς διαπιστώνουν ότι το μωρό τους είναι έτοιμο να εγκαταλείψει τον έναν υπνάκο και ότι πλέον μόνο ένας ημερήσιος ύπνος (το μεσημέρι συνήθως) είναι αρκετός.

Νήπιο 2 χρονών
Κατά μέσο όρο τη νύχτα ένα νήπιο  πρέπει να  κοιμάται 8-10ώρες. Ο ύπνος τη νύχτα δεν θα πρέπει πια να διακόπτεται για να φάει  το μωρό σας και ο μεσημεριανός ύπνος θα πρέπει να  είναι επαρκής για την ξεκούρασή του. Οι ώρες που θα παραμένει ξύπνιο αυξάνουν σε διάρκεια και πολλές φορές το μεσημέρι δε θα νιώθει την ανάγκη να ξεκουράζεται. Ο βραδινός ύπνος σε αυτή την ηλικία μπορεί να  διακόπτεται  γιατί σε αυτή την ηλικία συμβαίνουν στο μικρό σας σημαντικές αλλαγές, όπως είναι ο αποχωρισμός της πάνας και η χρήση του γιογιό αλλά και η μετάβαση στο παιδικό κρεβάτι χωρίς κάγκελα. Επίσης στην ηλικία των 2 είναι πιθανό το μικρό σας να βλέπει εφιάλτες ή να αντιμετωπίζει νυχτερινούς τρόμους, που όπως είναι επόμενο δεν αφήνουν ανεπηρέαστο τον ύπνο του.

Νήπιο 3 ετών
Έχει πια μεγαλώσει και είναι σε θέση να ρυθμίζει και να διαχειρίζεται τον ύπνο του. Τώρα η βιολογική του ανάγκη να κοιμάται όλη τη νύχτα είναι κανονική και ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να μειώσει τις ώρες του νυχτερινού.