Το μεγάλωμα ενός παιδιού είναι απαιτητική διαδικασία, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τρία ή και τέσσερα σε κοντινές ηλικίες. Το mother.gr συγκέντρωσε και καταγράφει τα θετικά και τα αρνητικά μιας τέτοιας κατάστασης:

  • Το καλό για τα παιδιά είναι ότι ποτέ δε θα νιώσουν μοναξιά. Πάντα θα έχουν παρέα το ένα το άλλο, σε αντίθεση με τα μοναχοπαίδια ή τα αδέρφια με μεγάλη διαφορά ηλικίας.
  • Μαθαίνουν από μικρή ηλικία να συνεργάζονται και να προσφέρουν, καταπολεμώντας τον εγωισμό τους. Και ιδιαίτερα το μεγαλύτερο από αυτά που εκ των πραγμάτων θα κάνει πράγματα για όλα τα αδερφάκια του!
  • Δεν το συζητάμε ότι η καθημερινότητα για τους γονείς είναι πάρα πολύ απαιτητική. Χρειάζεται απίστευτος προγραμματισμός, υπομονή και συνέπεια για να προσφέρετε στο κάθε παιδί σας ό,τι έχει ανάγκη και να βρείτε χρόνο και για ξεκούραση.

  • Από τη στιγμή που είναι κοντά ηλικιακά, δε χρειάζεται να πάρετε πολλά καινούρια ρούχα και παιχνίδια, αφού κάποια από αυτά αξιοποιούνται από τα επόμενα παιδιά σας. Άρα λοιπόν εξοικονομείτε κάποια χρήματα, τη στιγμή που τα έξοδα για το κάθε παιδί είναι έτσι κι αλλιώς πολλά.
  • Όταν είναι να κάνετε μια οικογενειακή έξοδο, πρέπει να ξεκινήσετε τις ετοιμασίες πολλές ώρες πριν για να καταφέρετε να τα προλάβετε όλα στη συμφωνημένη ώρα.
  • Να περιμένετε, αργά ή γρήγορα, ότι κάποιο από τα παιδιά θα εκφράσει δυσαρέσκεια ότι νιώθει παραμελημένο, χωρίς απαραίτητα να ισχύει. Αλλά και να ισχύει, φυσικά γίνεται άθελά σας, αφού μπορεί απλά να είναι το μεγαλύτερο και να έχετε στρέψει την προσοχή σας στα μικρότερα που σας έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
  • Είναι δύσκολο να συμπίψουν τα γούστα όλων των παιδιών στο κομμάτι της ψυχαγωγίας. Το ένα μπορεί να θέλει τηλεόραση, το άλλο να πάει βόλτα και το τρίτο να ζωγραφίσει στο δωμάτιο. Και στη μέση εσείς που πρέπει να αποφασίσετε πώς θα βρείτε τις ισορροπίες.

Πηγή: mother.gr