Για να γίνει αντιληπτή μία παρατήρηση, δεν μετράει μόνο ο τρόπος που θα την κάνεις στο παιδί αλλά και ο χώρος ή ο χρόνος. Οι ειδικοί, συμβουλεύουν πως η πιο σωστή στιγμή για να κάνεις μία παρατήρηση στο παιδί, είναι ενώ το κάνεις μπάνιο και θα σας εξηγήσουμε τι εννοούν.

Το μπάνιο για μικρούς και μεγάλους είναι μία χαλαρωτική στιγμή. Φαίνεται, πως μέσα σε αυτήν την…χαλάρωση, οι ειδικοί προτείνουν πως είναι η πιο σωστή στιγμή για να κάνεις μία παρατήρηση στο παιδί, ακόμη κι αν αυτή η παρατήρηση δεν αφορά το μπάνιο του.

Γιατί όμως οι ειδικοί προτείνουν κάτι τέτοιο; Το μπάνιο δεν είναι ο χώρος που το παιδί πρέπει να χαλαρώνει, χωρίς επιπλήξεις και παρατηρήσεις; Στο σημερινό άρθρο θα σας εξηγήσουμε ακριβώς τι θέλουν να πουν και μία δοκιμή μπορεί και να σας πείσει.

Όπως αναφέραμε και στον πρόλογο το μπάνιο για μικρούς και μεγάλους είναι η πιο χαλαρωτική στιγμή της ημέρας. Ακόμη κι αν το παιδί δεν θέλει να κάνει μπάνιο, όταν πέσει το ζεστό νεράκι πάνω του και νιώσει την ένταση να φεύγει, χαλαρώνει.

Οι ειδικοί λοιπόν προτείνουν πως πάνω σε έναν καυγά σας με το παιδί, καλό θα ήταν να μην δώσετε συνέχεια, όσο γίνεται εκείνη την στιγμή, αλλά να περιμένετε λίγη ώρα μέχρι να το κάνετε μπάνιο.

Θα έχει περάσει ένα χρονικό περιθώριο που θα σας έχει ηρεμήσει και τους δύο και κατά την διάρκεια του ντους, θα έχει ηρεμήσει ακόμη πιο πολύ οπότε θα σας ακούσει και με μεγαλύτερη προσοχή. Θα συνεργαστεί πιο εύκολα και το μπάνιο θα σας φέρει ακόμη πιο κοντά, αφού είναι η στιγμή που το φροντίζετε.

Μερικές φορές το παιδί δείχνει να σας αγνοεί, όχι επειδή το θέλει, αλλά επειδή δεν είναι ακριβώς συγκεντρωμένο σε εσάς. Κατά την διάρκεια του μπάνιου όμως δεν υπάρχει ο μπαμπάς, που κάτι φτιάχνει και του αποσπά την προσοχή, η αναμμένη τηλεόραση ή οι φίλοι του που το φωνάζουν.

Είστε μόνο εσείς και αυτό, και αυτή η διαδικασία βοηθάει το παιδί να συγκεντρωθεί ακριβώς σε αυτό που του εξηγείτε. Έτσι αν θέλετε το παιδί σας να ακούσει με προσοχή τις συμβουλές σας, το μπάνιο είναι μία καλή στιγμή.