Οι λαϊκές ρήσεις που προβλέπουν το φύλο ενός μωρού, είθισται να είναι περισσότερο μύθοι παρά πραγματικότητα. Ωστόσο, στον κανόνα αυτό ενδέχεται να υπάρχει μια εξαίρεση: η θυμοσοφία που θέλει τις γυναίκες που κυοφορούν κορίτσια να παθαίνουν πρωινή ναυτία.

Αρκετές μεγάλες μελέτες, οι οποίες διεξήχθησαν σε διάφορες χώρες, έχουν εξετάσει τη θεωρία αυτή και σχεδόν όλες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αν και με ορισμένους περιορισμούς.

Ειδικότερα, έχουν δείξει πως η θεωρία αυτή ισχύει για τις γυναίκες με πρωινή ναυτία κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης και με συμπτώματα τόσο σοβαρά, ώστε οδηγούνται τελικά στο νοσοκομείο με υπερέμεση.

Μια από τις πιο πρόσφατες μελέτες διεξήχθη από επιδημιολόγους του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. Οι επιστήμονες συνέκριναν 2.110 εγκύους οι οποίες είχαν νοσηλευθεί με πρωινή ναυτία κατά το πρώτο τρίμηνο με 9.783 εγκύους οι οποίες δεν είχαν χρειαστεί νοσηλεία.

Διαπίστωσαν ότι οι έγκυοι της πρώτης ομάδας, σύμφωνα με τα νέα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν κορίτσια _ όσες είχαν τα σοβαρότερα συμπτώματα (χρειάστηκαν νοσηλεία τρεις ή περισσότερες ημέρες) είχαν τις περισσότερες: 80% περισσότερες από ό,τι οι έγκυοι οι οποίες δεν νοσηλεύθηκαν λόγω υπερβολικών εμέτων.

Δύο άλλες μελέτες, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στις ιατρικές επιθεωρήσεις «The Lancet» και «Epidemiology», είχαν τα ίδια ευρήματα. Οι απανταχού ειδικοί πιστεύουν ότι για τη συσχέτιση ευθύνονται ορισμένες ορμόνες που παράγονται από τα θηλυκά έμβρυα.