Τα γερά δόντια στο παιδικό χαμόγελο σχετίζονται με την ποιότητα του φαγητού που τρώει, το οποίο πρέπει να είναι υγιεινό.
Ευτυχώς τα θρεπτικά τρόφιμα είναι συνήθως καλά και για τα δόντια. Διαβάστε παρακάτω  κάποιες υγιεινές τροφές που τελικά δεν είναι τόσο αθώες για τα δόντια των παιδιών σας.

Η κατανάλωση του χυμού πρέπει να γίνεται με μέτρο.
Οι χυμοί του εμπορίου έχουν προσθήκη ζάχαρης που κάνουν κακό στα δόντια των παιδιών ειδικά αν χρησιμοποιούν καλαμάκι.Το μικρό παιδί όταν ρουφάει σιγά, σιγά το χυμό του με το καλαμάκι, ο χυμός μένει στην στοματική του κοιλότητα για αρκετή ώρα. Καλό είναι να προτιμάτε τους φυσικούς χυμούς  που στύβονται τη στιγμή εκείνη ή αραιώστε τον χυμό του εμπορίου, ώστε να μη δίνετε μεγάλη ποσότητα στο παιδί σας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα λευκά τρόφιμα βλάπτουν τα δόντια των παιδιών
Στο τραπέζι  τα παιδιά βρίσκουν πολλά λευκά τρόφιμα, όπως για παράδειγμα  άσπρο ρύζι, άσπρο ψωμί, άσπρα ζυμαρικά.Τα τρόφιμα αυτά είναι επικίνδυνα για τα δόντια τους, γιατί αυτοί οι απλοί υδατάνθρακες γρήγορα διασπώνται σε σάκχαρα. Αν στο άσπρο ψωμί προσθέσετε μαρμελάδα και βούτυρο είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα. Μην ξεχνάτε επίσης, ότι το μαλακό άσπρο ψωμί κολλάει στα δόντια. Εσείς προσπαθήστε να αντικαταστήσετε όλες τις λευκές εκδόσεις των τροφίμων με δημητριακά και ζυμαρικά ολικής άλεσης, καφέ ρύζι, και ψωμί ολικής άλεσης.

Τα σνακ κάνουν κακό στα δόντια
Τα μικρά αγαπούν πολύ όλα τα σνακ που κυκλοφορούν στην αγορά. Κρακεράκια, πατατάκια, γαριδάκια, καραμέλες και πολλά άλλα. Είναι όμως βλαβερά για τα δόντια τους, γιατί αυτό το όμορφο σνακ μετατρέπεται σε ζάχαρη. Αγοράστε σνακ που δεν κάνουν κακό στα δόντια, όπως κουλουράκια και κράκερ ολικής αλέσεως, αν είναι δυνατόν χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Προσθέστε ένα κομμάτι τυρί, το οποίο βοηθά να καθαρίσουν τα δόντια από τα βακτήρια. Προσπαθήστε να δίνετε στο παιδί ένα υγιεινό σνακ το πρωί και άλλο ένα το απόγευμα.

Ένοχες και οι μπάρες δημητριακών
Τα μικρούλια, εκτός από τα γλυκά αγαπούν και τα σνακ με φρούτα και σταφίδες που κακώς πιστεύουμε ότι είναι όλα υγιεινά. Πολλά αποξηραμένα φρούτα και μαλακές μπάρες φρούτων, κολλούν στα δόντια όπου τα σάκχαρα μετατρέπονται σε γιορτή για τα βακτηρίδια. Δώστε στο παιδί σας, φρέσκα φρούτα όπως  μήλα, μανταρίνια, αχλάδια,