Τα παιδιά στην Ελλάδα είναι λιγότερο ανεξάρτητα από τα παιδιά του εξωτερικού μέχρι ακόμη και μετά την ενηλικίωση. Αυτό το φαινόμενο, ισχύει, διότι οι γονείς στην Ελλάδα υπερπροστατεύουν σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά τους και δεν τα αφήνουν να παίρνουν πρωτοβουλίες.

Παρόλα αυτά οι ελληνικές οικογένειες αλλάζουν με τα χρόνια. Οι κανόνες διαπαιδαγώγησης συνεχώς βελτιώνονται και σε αντίθεση με τις παλαιότερες γενιές, πλέον οι γονείς μαθαίνουν εύκολα και γρήγορα γι’ αυτούς.

Αν όμως το παιδί σας κρέμεται από πάνω σας, υπάρχει λύση. Δεν είναι λίγα τα παιδιά που κρέμονται πάνω από τους γονείς τους. Μην αγχώνεστε. Υπάρχουν τρόποι που θα τα βοηθήσουν να γίνουν πιο ανεξάρτητα!

Σχεδιάστε το σπίτι σας με τέτοιο τρόπο ώστε τα παιδιά να φτάνουν τα πάντα με ασφάλεια.

Ο τρόπος με τον οποίο είναι οργανωμένο το σπίτι σας και το δωμάτιο του παιδιού σας επηρεάζει πολύ το πόσο ανεξάρτητο μπορεί να γίνει. Εάν θέλετε το παιδί σας να κάνει δουλειές από μόνο του, ίσως είναι έξυπνο να τοποθετήσετε τις χαρτοπετσέτες, τα πιρούνια, το νερό ή τα ρούχα σας κάπου που μπορεί να φτάσει.

Μπορείτε να τοποθετήσετε το ράφι για τα ρούχα σας λίγο πιο χαμηλά ή να προσθέσετε ένα γάντζο για το σακίδιο πλάτης πιο κοντά του, ώστε να μπορεί να το φτάσει και να κρεμάει για παράδειγμα, μόνο του την σχολική του τσάντα μετά το μάθημα. Όσα περισσότερα κάνετε γι’ αυτά, τόσο λιγότερα πράγματα κάνουν τα ίδια.

Προσπαθήστε να μην τους υπενθυμίζετε να κάνουν πράγματα συχνά.

Αν τους γκρινιάζετε συχνά, αυτό μπορεί να τους κάνει να εξαρτώνται περισσότερο από εσάς. Προσπαθήστε να αποφύγετε να λέτε πράγματα όπως: «Μην ξεχνάτε να πλένετε τα πιάτα αν θέλετε να έχετε επιπλέον χρόνο παιχνιδιού».

Προσπαθήστε να δώσετε οδηγίες μία φορά και μετά δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να αποδείξει ότι μπορεί να είναι ανεξάρτητο.

Δώστε στα παιδιά σας την επιλογή όταν αποφασίσετε να τους δώσετε καραμέλα.
Εάν το παιδί σας θέλει καραμέλες ρωτήστε το πόσες καραμέλες θέλει. Για παράδειγμα, ρωτήστε, “Θέλεις 3 ή 5 καραμέλες;” Πιθανότατα να επιλέξει τον μεγαλύτερο αριθμό και να νιώθει ότι πέτυχε κάτι.

Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, αλλά και αποκτούν ανεξαρτησία. Αν θέλετε να επιλέξετε μια πιο υγιεινή διατροφή, κόψτε ένα πορτοκάλι σε κομμάτια και βάλτε το παιδί να επιλέξει και πάλι πόσο πορτοκάλι θέλει να φάει.

Ενθαρρύνετε το ελεύθερο παιχνίδι.

Μπορείτε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να παίξει ελεύθερο παιχνίδι από την ηλικία του 1 έτους. Αρχικά, ξεκινήστε με μερικά λεπτά παιχνιδιού μόνοι σας στο δωμάτιό του και σιγά-σιγά αυξήστε το χρόνο.

Στα παιδιά 3-4 χρονών, όταν ξυπνούν νωρίς το πρωί, μάθετε τους να παίζουν για λίγο μόνα τους, αντί να τρέχουν να σας ξυπνήσουν. Με τον καιρό, το παιδί σας θα απολαύσει αυτή τη δραστηριότητα και μπορεί να συνεχίσει να την κάνει.

Εάν δεν είστε βέβαιοι για το πώς να διδάξετε στο παιδί σας ελεύθερο παιχνίδι, υπάρχουν πολλοί τρόποι. Μπορείτε να ξεκινήσετε φέρνοντάς τα στην κουζίνα μαζί σας ενώ ετοιμάζετε το δείπνο.