Πολλές από τις μητέρες, που διάβασαν τον τίτλο, μπορεί να πνίγηκαν με τον καφέ τους ή να βρίζουν αυτήν την ώρα. Και όμως υπάρχουν δεκάδες μελέτες το τελευταίο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις οποίες τα παιδιά, που μεγαλώνουν με την κύρια φροντίδα των πατεράδων τους, είναι… καλύτερα.

Για ποιον λόγο το υποστηρίζουν αυτό;

Πολύ απλά γιατί –και είναι κοινά αποδεκτό- οι πατεράδες είναι (οι περισσότεροι τουλάχιστον) πιο χαλαροί στη σχέση τους με τα παιδιά. Τα αφήνουν να λερωθούν, να χτυπήσουν, να ηττηθούν. Αυτό –στη θεωρία- τους επιτρέπει να εξερευνήσουν τον κόσμο. Σε αντίθεση οι μητέρες είναι πιο υπερπροστατευτικές. Θέλουν τα παιδιά τους πεντακάθαρα, ακόμα και την ώρα που παίζουν στις κούνιες ή στη θάλασσα, τα πιέζουν να μην τρέχουν (για να μην χτυπήσουν) και είναι πάντα «εκεί» (για να μην πληγωθούν τα αγαπημένα τους).

Η αλήθεια είναι ότι απαραίτητα είναι και τα δύο είδη ανατροφής, με μέτρο φυσικά.

Η υπερβολική «χαλαρότητα» έχει αρνητικά αποτελέσματα, όπως επίσης και η υπερβολική υπερπροστασία. Φανταστείτε ένα παιδί, που μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, όποτε θέλει. Όταν θα έρθει η ώρα να μπει σε μία τάξη, σε μία κοινωνία, δεν θα μπορεί να ακολουθήσει κανενός είδους κανόνα. Αντίστροφα, εκείνο, που πάντοτε θα έχει στο μυαλό του το «μη» της μητέρας του, κάποια στιγμή θα εκραγεί, θα επαναστατήσει και τότε δεν θα μαζεύεται.

Η ισορροπία, λοιπόν, είναι απαραίτητη. Χρειάζεται ένας χαλαρός γονιός, που να είναι άνετος να κάνει τρία πράγματα ταυτόχρονα: Να αγαπά, να γαλουχήσει, να δώσει όρια. Δεν είναι σωστό να παίζετε τους ρόλους του καλού και του κακού μέσα στο σπίτι, γιατί το παιδί –ασυναίσθητα- θα πηγαίνει πάντοτε με τον «καλό», θα αποστασιοποιηθεί από τον «κακό» και έτσι τελικά δεν θα επιτύχετε τον στόχο σας.

Ξεχάστε τα στερεότυπα: “Ο άντρας αυτό, η γυναίκα εκείνο”. Και οι δύο μπορείτε να κάνετε τα πάντα. Ή σχεδόν τα πάντα, καθώς υπάρχουν πράγματα, που είναι… αρμοδιότητας πατέρα και αντίστοιχα άλλα, που μόνο μία μητέρα μπορεί να αναλάβει.

Πηγή: mother.gr

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!