Τα σχολεία έκλεισαν και μαζί με αυτό πήγε «περίπατο» και το πρόγραμμα. Λογικό, καθώς είναι η περίοδος του χρόνου που τα παιδιά, ειδικά τα μικρότερα ,περιμένουν με μεγάλη ανυπομονησία. Διάβασμα, υποχρεώσεις και εξωσχολικές δραστηριότητες απουσιάζουν από την ημερήσια διάταξη.

Αυτή η αλλαγή στην καθημερινότητα είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσει μεγάλες προστριβές στην οικογένεια, καθώς λόγω μειωμένης δραστηριότητας αλλάζει αυτό που ονομάζουμε «βιολογικό ρολόι» και ως αποτέλεσμα και τα ωράρια του ύπνου. Φυσικά δεν μιλάμε για την περίοδο του παραθερισμού,αλλά για την περίοδο στην πόλη όπου η δική μας καθημερινότητα ,ως εργαζόμενοι γονείς, συνεχίζεται κανονικά.

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν καθώς μιλάμε για παιδιά και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να τα κάνουμε «στρατιωτάκια», αλλά μπορούμε να εφαρμόσουμε μερικές μικρές τακτικές έτσι ώστε να περάσουν αυτή την περίοδο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η επιλογή ενός θερινού camp

Με μια μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο, θα διαπιστώσετε ότι λειτουργούν σε κάθε πόλη ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για παιδιά, που αναλαμβάνουν την δημιουργική απασχόληση τους κατά τους θερινούς μήνες.
Δραστηριότητες όπως κολύμπι, εξερευνήσεις στη φύση και αθλητισμός, τα κρατούν απασχολημένα, ενώ την ίδια στιγμή κοινωνικοποιούνται με τα παιδιά της ηλικίας τους.
Θερινά camp λειτουργούν επίσης, σε πολλούς μικρούς και μεγάλους δήμους με μικρό σχετικά κόστος.

Η ζωή στην πόλη

«Μαμά βαριέμαι». Μια έκφραση που κυριολεκτικά θα βαρεθείτε να την ακούτε από τη στιγμή που θα τελειώσει το σχολείο και θα μείνετε μαζί με το μικρό σας στο σπίτι.Εδώ η λύση είναι μία. Θεσπίζουμε σε συμφωνία με το παιδί, ένα πολύ συγκεκριμένο ημερήσιο πρόγραμμα, με δραστηριότητες που μπορούμε να κάνουμε  προκειμένου να το κρατήσουμε δημιουργικά απασχολημένο.

Η ιδέα είναι να κρατήσουμε μια χρυσή ισορροπία. Μπορούμε να συμφωνήσουμε μαζί με το παιδί μια συγκεκριμένη ώρα κατάκλισης και να περνάμε την ημέρα μας σε δραστηριότητες που θα έχουμε συμφωνήσει από την προηγούμενη μέρα. Ως γνωστον, τα παιδιά αγαπούν τη ρουτίνα,η οποία συμβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ψυχοσωματική τους υγεία.

Μην αισθάνεστε τύψεις για την απραξία των διακοπών, καθώς είναι μια απαραίτητη διαδικασία προκειμένου να ενεργοποιήσουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους.

Μουσεία, παραστάσεις και θερινά σινεμά είναι λίγες μόνο από τις επιλογές που θα βρείτε αναζητώντας στο internet,δραστηριότητες για παιδιά. Γιατί όχι κι ένα πικ-νικ με τους φίλους τους σε ένα ήσυχο πάρκο, μια ξεχασμένη συνήθεια που σίγουρα θα λατρέψουν

Σε κάθε περίπτωση οργανωθείτε και κρατήστε όσο γίνεται ένα  δομημένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων. Συμφωνήστε ότι χρειάζεστε κι εσείς προσωπικό χρόνο και φανείτε ελαστικοί. Μπορείτε να του αναθέσετε ακόμα και κάποιες οικιακές εργασίες σύμφωνα με την ηλικία του,όπως την τακτοποίηση του δωματίου του. Είναι ένας πολύ έξυπνος τρόπος να αποκτήσει αίσθημα ευθύνης και να περάσει το χρόνο του δημιουργικά.

Μαριάντζελα Χατζηεφραιμίδου

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!