Πολλές φορές ακούμε τους γονείς να παραπονιούνται ότι το παιδί τους «δεν κάνει τίποτα μόνο του» ή ότι «τα θέλει όλα στο χέρι». Μήπως όμως αυτή η συμπεριφορά είναι αποτέλεσμα κάποιων δικών τους λανθασμένων χειρισμών;
  • Πίσω από ένα παιδί που δεν κάνει τίποτα, υπάρχει μία μαμά που κάνει τα πάντα: Και μπορεί κάτι τέτοιο να είναι φυσιολογικό για τα πρώτα χρόνια, όμως καθώς το παιδί μεγαλώνει, αυτό πρέπει να αλλάξει. Το παιδί χρειάζεται να μάθει να κάνει πράγματα μόνο του και σταδιακά να ανεξαρτητοπείται από τη μαμά και τον μπαμπά.

  • Η δικαιολογία της έλλειψης χρόνου: Πολύ συχνά οι μαμάδες δεν αφήνουν τα παιδιά να ντυθούν, να φάνε ή να ετοιμάσουν τα πράγματά τους μόνα τους επειδή «θα αργήσουν». Σίγουρα κανένα παιδί δεν μπορεί να κάνει κάτι το ίδιο γρήγορα με έναν ενήλικα, όμως αντί να κάνετε εσείς τη δουλειά, είναι προτιμότερο να του δώσετε περισσότερο χρόνο για να τα καταφέρει μόνο του (π.χ. ας ξυπνήσει δέκα λεπτά πιο νωρίς το πρωί).

  • Η δικαιολογία ότι δεν το κάνει καλά: Μα φυσικά και δεν το κάνει καλά. Πώς θα μπορούσε άλλωστε, αφού είναι ένα μικρό παιδί; Αν δεν προσπαθήσει όμως, πώς θα μάθει; Κανένας δε γεννήθηκε μαθημένος, αλλά έμαθε μέσα από τα λάθη και την προσπάθεια.

Συνεπώς, πριν κατηγορήσετε το μικρό σας για τεμπελιά και ανευθυνότητα, σκεφτείτε μήπως πρόκειται για μια συμπεριφορά που εσείς ενθαρρύνετε άθελά σας και, αν ισχύει κάτι τέτοιο, κάντε ένα βήμα πίσω και δώστε στο παιδί την ευκαιρία να αναλάβει τις ευθύνες του.

Πηγή: mother.gr