Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS ONE οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε άμβλωση στη συντριπτική τους πλειοψηφία (ποσοστό 95%) δηλώνουν ότι δεν έχουν μετανιώσει και ότι πιστεύουν πως αυτή ήταν η σωστή απόφαση που έπρεπε να πάρουν.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο παρακολουθούσαν επί τρία χρόνια περισσότερες από 600 γυναίκες, οι οποίες είχαν υποβληθεί σε άμβλωση σε 30 διαφορετικά ιατρικά κέντρα, και ανά τακτά διαστήματα εκτιμούσαν το πώς αισθάνονται για τις επιλογές τους.

Οι γυναίκες, που είχαν ηλικία 25 ετών κατά μέσο όρο και προέρχονταν από διαφορετικά κοινωνικά και φυλετικά περιβάλλοντα, ρωτήθηκαν μεταξύ άλλων τι ήταν αυτό από που τις ώθησε να τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους, τι συναισθήματα τους προκάλεσε αυτή η απόφαση και αν εξακολουθούν να πιστεύουν ότι αυτή ήταν η σωστή απόφαση.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι γυναίκες «αισθάνονταν ότι η άμβλωση ήταν η σωστή απόφαση, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μετά από τρία χρόνια» ενώ «η ένταση των συναισθημάτων τους και η συχνότητα με την οποία σκέφτονταν την άμβλωση ελαττώθηκαν με τον καιρό», συμπεραίνεται στη μελέτη.

Το δικαίωμα στην άμβλωση είναι ένα ιδιαίτερα πολιτικοποιημένο ζήτημα που προκαλεί έντονες συζητήσεις στις ΗΠΑ. Σε πολλές Πολιτείες τα τελευταία χρόνια οι συντηρητικοί έχουν περάσει νόμους για να παρακάμψουν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του 1973 με την οποία νομιμοποιήθηκε η άμβλωση. Σε έντεκα Πολιτείες απαιτείται οι γυναίκες να παρακολουθήσουν αυτοπροσώπως συμβουλευτικές συνεδρίες πριν κάνουν την άμβλωση, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να πάνε τουλάχιστον δύο φορές στην κλινική.

Το επιχείρημα ότι η άμβλωση τραυματίζει ψυχικά τη γυναίκα χρησιμοποιείται συχνά στις ΗΠΑ, σημειώνεται στη μελέτη, όπου υπογραμμίζεται ότι οι έρευνες που έχουν γίνει για το θέμα αυτό δεν κατέληξαν σε ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα. Αντιθέτως, το στίγμα που συνδέεται με την άμβλωση και η απουσία κοινωνικής υποστήριξης προκαλούν περισσότερα αρνητικά συναισθήματα στις γυναίκες, επισημαίνουν οι ερευνητές.